Home » Blog » Vier heerlijke Indiase recepten om thuis te proberen
Indiase recepten

Vier heerlijke Indiase recepten om thuis te proberen

De Indiase keuken staat bekend om zijn rijke kruiden, verrukkelijke aroma’s en diversiteit aan gerechten en recepten. Of je nu een doorgewinterde liefhebber bent of pas begint met het verkennen van deze keuken, er is altijd iets nieuws en opwindends te ontdekken. Dus, laat je smaakpapillen verwennen en bereid je voor om te genieten van vier overheerlijke Indiase recepten die je thuis kunt proberen.

Butter Chicken (Murgh Makhani)


Butter Chicken, ook wel bekend als Murgh Makhani, is een klassiek Noord-Indiase gerecht dat wereldwijd geliefd is vanwege zijn romige saus en delicate smaken. Om dit heerlijke gerecht te maken, heb je nodig:

Instructies
  • 500 gram kipfilet, in blokjes gesneden
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel gember, fijngehakt
  • 2 eetlepels boter
  • 200 ml gezeefde tomaten
  • 100 ml room
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse korianderblaadjes ter garnering
Ingrediënten
  1. Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  2. Voeg de stukjes kip toe aan de pan en bak ze tot ze aan alle kanten bruin zijn.
  3. Voeg de gezeefde tomaten, room en alle specerijen toe. Roer goed door en laat het geheel sudderen op laag vuur tot de saus iets is ingedikt en de kip gaar is.
  4. Breng op smaak met zout en peper en garneer met verse korianderblaadjes. Serveer de Butter Chicken met warme naanbroodjes of rijst.

Aloo Gobi ( curry met aardappel en bloemkool)

Aloo Gobi is een eenvoudig maar voedzaam gerecht dat perfect past bij een hoofdmaaltijd of als bijgerecht. Hier is hoe je het maakt:

Ingrediënten
  • 2 grote aardappelen, in blokjes gesneden
  • 1 kleine bloemkool, in kleine roosjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 2 tomaten, fijngehakt
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel garam masala
  • Zout naar smaak
  • Verse korianderblaadjes ter garnering
Instructies
  1. Verhit wat olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en bak tot het begint te knetteren.
  2. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  3. Voeg de blokjes aardappel toe en bak ze een paar minuten. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en bak nog een paar minuten.
  4. Voeg de gehakte tomaten en alle specerijen toe. Roer goed door en voeg een beetje water toe als dat nodig is. Laat het geheel sudderen tot de groenten gaar zijn.
  5. Breng op smaak met zout en garneer met verse korianderblaadjes. Serveer de Aloo Gobi warm met versgebakken chapati’s of rijst.

Chicken Tikka Masala


Chicken Tikka Masala is een iconisch gerecht dat geliefd is over de hele wereld vanwege zijn sappige stukjes kip en weelderige, kruidige saus. Je kan dit gerecht overigens eenvoudig vegetarisch maken door paneer, een Indische kaas, toe te voegen in plaats van kip.

Ingrediënten
  • 500 gram kipfilet of paneer, in blokjes gesneden
  • 1 grote ui, in blokjes gesneden
  • 1 paprika, in blokjes gesneden
  • 1 kopje Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels tandoori masala pasta
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout naar smaak
  • Verse korianderblaadjes ter garnering
Instructies
  1. Meng de Griekse yoghurt met de tandoori masala pasta, garam masala, komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder en zout in een kom.
  2. Voeg de stukjes kip, ui en paprika toe aan de kom en meng goed zodat de kip en groenten gelijkmatig bedekt zijn met de marinade. Laat het minstens een uur marineren in de koelkast.
  3. Rijg de gemarineerde kip en groenten aan spiesjes en grill ze tot de kip gaar is en de groenten licht gebruind zijn.
  4. Verhit wat olie in een pan en voeg eventueel wat extra gesneden ui en paprika toe voor extra smaak. Voeg de gegrilde kip en groenten toe en laat het geheel sudderen tot de saus iets is ingedikt.
  5. Garneer met verse korianderblaadjes en serveer de Chicken Tikka Masala warm met naanbrood of rijst.

Mango Lassi


Geen maaltijd is compleet zonder een verfrissend drankje, en Mango Lassi past perfect bij deze heerlijke gerechten. Hier is hoe je het maakt:

Ingrediënten
  • 1 rijpe mango, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 kopje Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel honing
  • 1/2 kopje melk
  • Een snufje kardemompoeder (optioneel)
  • Ijsblokjes (optioneel)
  • Verse muntblaadjes ter garnering
Instructies
  1. Doe de gesneden mango, Griekse yoghurt, honing en melk in een blender.
  2. Voeg een snufje kardemompoeder toe voor een extra aromatische smaak, indien gewenst.
  3. Blend alles tot een gladde en romige consistentie. Proef en voeg indien nodig meer honing toe voor zoetheid.
  4. Als je een dikkere consistentie wilt, voeg dan een paar ijsblokjes toe en blend opnieuw.
  5. Giet de Mango Lassi in glazen, garneer met verse muntblaadjes en serveer direct.

Geniet van deze heerlijke Indiase recepten en laat je smaakpapillen dansen op de verrukkelijke smaken van India!