Recepten uit Griekenland staan bekend om verse ingrediënten, levendige smaken en hartige texturen. Of je nu een fan bent van gyros, moussaka of tzatziki, de Griekse keuken heeft voor elk wat wils. Laten we samen een culinaire reis maken naar de zonnige stranden en idyllische dorpjes van Griekenland met deze drie heerlijke recepten.
Gyros met tzatziki
Ingrediënten
- 500 g lams- of kippenvlees, in dunne reepjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- Zout en peper naar smaak
- 4 pitabroodjes
- Tzatziki saus (zie recept hieronder)
- Vers gesneden tomaten, uien en sla voor het serveren
Instructies
- Meng het vlees met knoflook, oregano, paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper. Laat het minstens 30 minuten marineren.
- Verhit een grillpan op middelhoog vuur en bak de reepjes vlees tot ze gaar en goudbruin zijn.
- Verwarm de pitabroodjes volgens de instructies op de verpakking.
- Vul de pitabroodjes met het gegrilde vlees en serveer met tzatziki, gesneden tomaten, uien en sla.
Tzatziki saus:
- 1 komkommer, geraspt en uitgelekt
- 250 g Griekse yoghurt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el fijngehakte verse dille
- 1 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Meng alle ingrediënten in een kom en laat het minstens een uur in de koelkast staan voor het serveren.
Bron foto: IStock
Moussaka
Ingrediënten
- 2 grote aubergines, in plakjes gesneden
- 500 g gehakt (rundvlees of lams)
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 400 g tomatenblokjes
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen nootmuskaat
- Zout en peper naar smaak
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml melk
- 100 g geraspte kaas
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de plakjes aubergine met olijfolie, leg ze op een bakplaat en bak ze in de oven tot ze zacht en goudbruin zijn. Haal uit de oven en zet opzij.
- Verhit wat olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin is. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, kaneel, nootmuskaat, zout en peper toe. Laat sudderen tot de saus iets is ingedikt.
- Voor de bechamelsaus: Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed. Voeg geleidelijk de melk toe en blijf roeren tot de saus dikker wordt. Haal van het vuur en voeg de helft van de geraspte kaas toe.
- Vet een ovenschaal in en leg een laagje aubergineplakjes op de bodem. Voeg daar bovenop het gehaktmengsel toe en bedek met nog een laag aubergine. Giet de bechamelsaus over de bovenkant en bestrooi met de resterende kaas.
- Bak de moussaka in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is. Laat een paar minuten afkoelen voor het serveren.
Griekse salade
Ingrediënten
- 4 tomaten, in partjes gesneden
- 1 komkommer, in plakjes gesneden
- 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
- 100 g feta kaas, verkruimeld
- 1/4 kopje olijven, ontpit
- 2 el olijfolie
- 1 el citroensap
- 1 tl gedroogde oregano
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Meng de tomaten, komkommer, rode ui, feta kaas en olijven in een grote kom.
- Maak de dressing door olijfolie, citroensap, oregano, zout en peper te mengen. Giet de dressing over de salade en meng goed.
- Serveer direct als bijgerecht of als lichte lunch.
Geniet van deze heerlijke recepten van Griekenland en laat je smaakpapillen dansen op de melodieën van de Middellandse Zee! Eet smakelijk!