Home » Blog » Maak indruk op je gasten met zelfgemaakte Spaanse tapas

Maak indruk op je gasten met zelfgemaakte Spaanse tapas

Spanje staat bekend om zijn rijke culinaire tradities, en een van de meest geliefde aspecten van de Spaanse keuken is tapas en liefst zelfgemaakte! Deze kleine gerechten zijn perfect voor het delen en bieden een smaakvolle reis door de Spaanse gastronomie. Van de pittige patatas bravas tot de hartige albondigas en meer, het maken van je eigen tapas thuis kan een heerlijk avontuur zijn. Hier zijn een paar recepten voor zelfgemaakte Spaanse tapas om je op weg te helpen naar een tapasfeestje dat je gasten niet snel zullen vergeten.

Patatas bravas


Ingrediënten
  • 4 grote aardappelen, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 kopje tomatensaus
  • 1/4 kopje mayonaise
  • 1 theelepel sriracha (optioneel)
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de aardappelblokjes op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Bak gedurende 25-30 minuten of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  2. Terwijl de aardappelen bakken, bereid je de saus voor. Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de knoflook tot hij geurig is. Voeg het gerookte paprikapoeder toe en roer goed door.
  3. Voeg de tomatensaus toe aan de pan en laat sudderen tot de saus iets dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Meng de mayonaise met sriracha voor een extra pittige kick (optioneel).
  5. Haal de aardappelen uit de oven en schik ze op een serveerschaal. Schep de saus over de aardappelen en serveer met de pittige mayonaise aan de kant.

Albóndigas (Spaanse gehaktballetjes)


Ingrediënten
  • 500 g rundergehakt
  • 1 ei
  • 1/4 kopje paneermeel
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1/2 kopje kippenbouillon
  • 1/4 kopje gehakte peterselie
Instructies
  1. Meng in een kom het rundergehakt, ei, paneermeel, knoflook, paprikapoeder, oregano, zout en peper. Rol het mengsel in kleine balletjes.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes aan alle kanten goudbruin. Haal ze uit de pan en zet opzij.
  3. In dezelfde pan, voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenblokjes en kippenbouillon toe. Breng aan de kook en laat sudderen.
  4. Doe de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze sudderen in de saus gedurende 15-20 minuten, of tot ze gaar zijn.
  5. Bestrooi met gehakte peterselie voor het serveren.

Tortilla Española (Spaanse aardappelomelet)


Ingrediënten
  • 4 grote aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 6 eieren
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie
Instructies
  1. Verhit wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden aardappelen en ui toe en bak tot de aardappelen gaar zijn en licht goudbruin, ongeveer 10-12 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier.
  2. Klop de eieren los in een kom en breng op smaak met zout en peper. Voeg de gebakken aardappelen en ui toe aan de kom en meng goed.
  3. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Giet het eimengsel in de pan en bak tot de onderkant stevig is.
  4. Keer de tortilla om met behulp van een bord en bak de andere kant tot deze ook goudbruin is en volledig gaar.
  5. Laat de tortilla afkoelen en snijd hem in punten om te serveren.

Pimientos de Padrón (gebakken Padrón pepers)


Ingrediënten
  • 500 g grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt (optioneel voor extra pit)
  • Verse peterselie, gehakt
  • Zout naar smaak
  • Olijfolie
Instructies
  1. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook en rode chilipeper toe en bak tot ze geurig zijn.
  2. Voeg de garnalen toe aan de pan en bak ze tot ze roze en gaar zijn, ongeveer 2-3 minuten aan elke kant.
  3. Breng op smaak met zout en bestrooi met gehakte peterselie.
  4. Serveer de knoflookgarnalen warm, eventueel met wat vers brood om in de olie te dippen.

Ensalada de pulpo (Octopussalade)


Ingrediënten
  • 500 g octopus, gekookt en in stukjes gesneden
  • 1 rode ui, in dunne plakjes gesneden
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 1 groene paprika, in dunne reepjes gesneden
  • Verse peterselie, gehakt
  • Olijfolie
  • Azijn
  • Zout en peper naar smaak
  • Paprikapoeder (optioneel)
Instructies
  1. Meng de stukjes octopus, rode ui, rode paprika en groene paprika in een grote kom.
  2. Voeg gehakte peterselie toe en breng op smaak met zout, peper en een scheutje olijfolie en azijn. Meng goed.
  3. Laat de salade minstens 30 minuten in de koelkast marineren voordat je hem serveert.
  4. Garneer de ensalada de pulpo eventueel met een snufje paprikapoeder voor extra smaak en kleur.

Gambas al ajillo (knoflookgarnalen)


Ingrediënten
  • 500 g grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt (optioneel voor extra pit)
  • Verse peterselie, gehakt
  • Zout naar smaak
  • Olijfolie
Instructies
  1. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook en rode chilipeper toe en bak tot ze geurig zijn.
  2. Voeg de garnalen toe aan de pan en bak ze tot ze roze en gaar zijn, ongeveer 2-3 minuten aan elke kant.
  3. Breng op smaak met zout en bestrooi met gehakte peterselie.
  4. Serveer de knoflookgarnalen warm, eventueel met wat vers brood om in de olie te dippen.

Met deze eenvoudige recepten voor zelfgemaakte Spaanse tapas kun je de heerlijke smaken van Spanje naar je eigen keuken brengen. Of je nu een informele bijeenkomst hebt met vrienden of gewoon zin hebt in wat Spaanse smaken, deze tapas zullen zeker indruk maken op je gasten en jezelf trakteren op een culinair avontuur. ¡Buen provecho!