Home » Blog » Hartig en zoet koken met kokos

Hartig en zoet koken met kokos

Kokos is een veelzijdig ingrediënt dat zowel in hartige als zoete gerechten een bijzondere smaak en textuur kan toevoegen. Van romige curry’s tot heerlijke desserts, kokos kan het allemaal. In dit blogbericht delen we zeven recepten die laten zien hoe veelzijdig en smakelijk koken met kokos kan zijn.

Hartig koken met kokos

Kokoscurry met kip


Ingrediënten
  • 500g kipfilet, in blokjes
  • 1 blik kokosmelk (400ml)
  • 2 eetlepels rode currypasta
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember (2 cm), geraspt
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 courgette, in halve maantjes
  • 1 eetlepel vissaus
  • Verse koriander, gehakt
  • Rijst, voor erbij

Instructies
  1. Verhit wat olie in een grote pan en fruit de ui, knoflook en gember.
  2. Voeg de rode currypasta toe en bak een minuut mee.
  3. Voeg de kipblokjes toe en bak tot ze goudbruin zijn.
  4. Schenk de kokosmelk erbij en breng aan de kook.
  5. Voeg de paprika en courgette toe en laat 15 minuten sudderen.
  6. Breng op smaak met vissaus en garneer met verse koriander. Serveer met rijst.

Kokosrijst


Ingrediënten
  • 300g basmatirijst
  • 1 blik kokosmelk (400ml)
  • 400ml water
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels geraspte kokos, geroosterd

Instructies
  1. Spoel de rijst onder koud water.
  2. Doe de rijst, kokosmelk, water en zout in een pan en breng aan de kook.
  3. Laat de rijst 15-20 minuten zachtjes koken tot het vocht is opgenomen.
  4. Roer de geroosterde kokos erdoor voor extra smaak en textuur.

Soep met kokos en garnalen


Ingrediënten
  • 500g garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 1 blik kokosmelk (400ml)
  • 500ml visbouillon
  • 1 citroengrasstengel, gekneusd
  • 3 kaffir limoenblaadjes
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 rode chili, fijngehakt
  • Sap van 1 limoen
  • Verse koriander, gehakt

Instructies
  1. Breng de kokosmelk en visbouillon aan de kook in een grote pan.
  2. Voeg het citroengras, de limoenblaadjes, vissaus en suiker toe.
  3. Laat 10 minuten zachtjes koken en voeg dan de garnalen toe.
  4. Kook nog 5 minuten, tot de garnalen gaar zijn.
  5. Verwijder het citroengras en limoenblaadjes. Voeg de chili en limoensap toe.
  6. Garneer met verse koriander en serveer direct.

Zoet koken met kokos

Kokospannekoeken


Ingrediënten
  • 150g bloem
  • 50g geraspte kokos
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 ei
  • 400ml kokosmelk
  • 2 eetlepels gesmolten boter

Instructies
  1. Meng bloem, geraspte kokos, suiker, bakpoeder en zout in een kom.
  2. Klop het ei, kokosmelk en gesmolten boter door elkaar.
  3. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng tot een glad beslag.
  4. Verhit een koekenpan en bak kleine pannenkoeken aan beide kanten goudbruin.
  5. Serveer met vers fruit en ahornsiroop.

Chocoladetruffels met kokos


Ingrediënten
  • 200g pure chocolade, fijngehakt
  • 150ml kokosmelk
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 50g geraspte kokos

Instructies
  1. Smelt de chocolade au bain-marie.
  2. Voeg de kokosmelk en kokosolie toe en roer tot een glad mengsel.
  3. Laat het mengsel afkoelen en zet het een paar uur in de koelkast om op te stijven.
  4. Vorm kleine balletjes van het mengsel en rol ze door de geraspte kokos.
  5. Bewaar in de koelkast tot serveren.

Kokos-limoentaart


Ingrediënten
  • 200g digestive biscuits, verkruimeld
  • 100g gesmolten boter
  • 400ml kokosmelk
  • 100g suiker
  • Sap en rasp van 2 limoenen
  • 3 eieren
  • 50g geraspte kokos

Instructies
  1. Meng de koekjeskruimels met de gesmolten boter en druk in een taartvorm.
  2. Bak de bodem 10 minuten op 180°C en laat afkoelen.
  3. Klop de eieren met de suiker, kokosmelk, limoensap en -rasp.
  4. Giet het mengsel op de taartbodem en strooi de geraspte kokos erover.
  5. Bak de taart 30-35 minuten tot hij stevig is en licht goudbruin.
  6. Laat afkoelen voor het aansnijden.

Kokosijs


Ingrediënten
  • 400ml kokosmelk
  • 200ml slagroom
  • 100g suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 50g geraspte kokos, geroosterd

Instructies
  1. Meng kokosmelk, slagroom, suiker en vanille-extract in een kom.
  2. Roer tot de suiker is opgelost.
  3. Giet het mengsel in een ijsmachine en volg de instructies van de machine.
  4. Voeg de geroosterde kokos toe als het ijs bijna klaar is.
  5. Zet het ijs in de vriezer om verder op te stijven.

Kokos is een fantastisch ingrediënt dat zowel zoete als hartige gerechten kan verrijken met zijn unieke smaak. Probeer deze recepten en ontdek de veelzijdigheid van koken met kokos!