Home » Blog » Genieten van de klassiekers uit de Belgische keuken

Genieten van de klassiekers uit de Belgische keuken

De Belgische keuken staat bekend om zijn eenvoudige, maar rijke smaken. Het draait allemaal om comfort food dat de ziel verwarmt en de honger stilt. Aardappelen, vlees, en een overvloed aan seizoensgebonden groenten zijn de sterren van het menu. Maar de ware magie zit hem in de bereidingswijze: langzaam sudderen, stoven en bakken, zodat de smaken zich volledig kunnen ontwikkelen en een waar feestmaal op tafel verschijnt.

Stoofvlees met frieten


Ingrediënten
  • 1 kg rundvlees, in blokjes gesneden
  • 2 grote uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 ml donker bier (zoals bruin of dubbel)
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el azijn
  • 2 laurierblaadjes
  • Zout en peper naar smaak
  • Boter of olie om te bakken

Instructies
  1. Verhit de boter of olie in een grote stoofpot en bak de uien en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg het rundvlees toe en bak het aan alle kanten bruin.
  3. Voeg het bier, de suiker, azijn, laurierblaadjes, zout en peper toe. Breng aan de kook en laat het dan sudderen op laag vuur gedurende 2-3 uur, tot het vlees lekker mals is.
  4. Serveer met versgebakken frieten en geniet van de heerlijke smaken!

Gentse waterzooi


Ingrediënten
  • Kipfilet of visfilet (zoals kabeljauw of zalm)
  • Wortelen, in plakjes gesneden
  • Prei, in ringen gesneden
  • Selderij, fijngehakt
  • Ui, fijngehakt
  • Bouillon (kip of vis)
  • Room
  • Eieren
  • Boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies
  1. Fruit de ui in boter tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de gesneden groenten toe en bak ze kort.
  3. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
  4. Voeg de kip of vis toe en laat sudderen tot gaar.
  5. Klop de eieren en room samen en voeg dit mengsel toe aan de pan om de saus te binden.
  6. Breng op smaak met zout en peper en serveer warm.

Bron foto: Gourmandiz

Mosselen met frieten


Ingrediënten
  • Verse mosselen (ongeveer 1 kg per persoon)
  • Witte wijn (ongeveer 1 fles)
  • Ui, fijngehakt
  • Selderij, fijngehakt
  • Kruiden naar smaak (zoals peterselie, tijm, laurier)
  • Frieten (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • Mayonaise (optioneel)

Instructies
  1. Spoel de mosselen grondig af onder koud water en verwijder eventuele kapotte exemplaren.
  2. Fruit de ui en selderij in een grote pan.
  3. Voeg de mosselen toe, samen met de witte wijn en kruiden.
  4. Dek af en laat sudderen tot de mosselen opengaan (dit duurt meestal maar een paar minuten).
  5. Serveer de mosselen met de frieten en eventueel wat mayonaise aan de kant.

Asperges op Vlaamse wijze


Ingrediënten
  • Witte asperges (ongeveer 500 g per persoon)
  • Eieren
  • Geklaarde boter
  • Verse peterselie, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Gekookte aardappelen

Instructies
  1. Schil de asperges en verwijder de harde uiteinden.
  2. Kook de asperges in licht gezouten water tot ze gaar zijn.
  3. Kook de eieren hard, pel ze en hak ze fijn.
  4. Serveer de asperges met de gekookte eieren, geklaarde boter, peterselie en gekookte aardappelen.

Witloof in de oven


Ingrediënten
  • 4-6 stronken witloof (Brussels lof)
  • 6-8 plakjes hesp (ham)
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml melk
  • 200 g geraspte kaas (zoals Gruyère of Emmentaler)
  • Zout, peper en nootmuskaat naar smaak

Instructies
  1. Bak het witloof lichtbruin.
  2. Wikkel elke stronk witloof in een plakje hesp en leg in een ovenschaal.
  3. Maak de kaassaus met melk, bloem, boter en geraspte kaas.
  4. Giet kaassaus over het witloof, bestrooi met resterende kaas. Bak 20-25 minuten tot goudbruin.

Bron foto: ketokriebels

Konijn met pruimen

Ingrediënten
  • 1 konijn, in stukken gesneden
  • 150 g gedroogde pruimen, ontpit
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 ml bruin bier
  • 2 eetlepels bloem
  • Boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies
  1. Verhit boter, bak spekjes knapperig en haal uit de pan.
  2. Bak het konijn aan alle kanten bruin in dezelfde pan.
  3. Voeg uien en knoflook toe, bak tot ze zacht zijn.
  4. Strooi bloem over het konijn en de uien, roer door.
  5. Voeg bier, pruimen en spek toe. Laat 1,5-2 uur sudderen op laag vuur tot konijn gaar is en saus is ingedikt.
  6. Serveren: Breng op smaak met zout en peper.

Bron foto: Shutterstock

Geniet van deze heerlijke Belgische gerechten en laat je smaakpapillen verwennen door de rijke en hartige smaken van de Belgische keuken! Ook fan van een andere keuken dan de Belgische, zoals de Franse keuken? Of misschien is de Griekse keuken wel iets voor jou? Lees dan zeker onze andere tips!