Home » Blog » Authentieke Mexicaanse recepten

Authentieke Mexicaanse recepten

Mexicaans recepten staan bekend om zijn rijke smaken, levendige kleuren en gevarieerde ingrediënten. Vandaag delen we enkele authentieke Mexicaanse recepten die je thuis kunt bereiden om een stukje van deze heerlijke keuken naar je eigen eettafel te brengen. Lees verder en ontdek hier al onze favoriete Mexicaanse receptn!

Guacamole

Guacamole is een klassiek Mexicaans gerecht dat perfect is als dip of als bijgerecht. Het is eenvoudig te maken en ontzettend smaakvol.

Ingrediënten
  • 3 rijpe avocado’s
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 jalapeño peper, fijngehakt
  • Sap van 1 limoen
  • Verse koriander, fijngehakt
  • Zout naar smaak
Instructies
  1. Halveer de avocado’s, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees in een kom.
  2. Prak de avocado’s met een vork tot een grove puree.
  3. Voeg de fijngehakte ui, tomaat, jalapeño en koriander toe.
  4. Voeg het limoensap toe en meng alles goed door elkaar.
  5. Breng op smaak met zout en serveer meteen.

Tacos al Pastor

Deze heerlijke tacos zijn een ware traktatie. Ze worden traditioneel gemaakt met varkensvlees, dat gemarineerd is in een mix van specerijen en ananassap.

Ingrediënten
  • 1 kg varkensschouder, in dunne plakjes
  • 3 gedroogde guajillo pepers
  • 3 gedroogde ancho pepers
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui, gehalveerd
  • 1 ananas, in ringen gesneden
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • Sap van 2 sinaasappels
  • Sap van 1 limoen
  • Maïstortilla’s
  • Verse koriander, fijngehakt
  • Limoenschijfjes
Instructies
  1. Verwijder de steeltjes en zaden van de gedroogde pepers. Week de pepers in heet water tot ze zacht zijn.
  2. Pureer de pepers samen met knoflook, halve ui, komijn, oregano, chilipoeder, paprikapoeder, sinaasappelsap en limoensap tot een gladde marinade.
  3. Marineer het varkensvlees in deze mix gedurende minstens 4 uur, bij voorkeur een hele nacht.
  4. Rijg het gemarineerde vlees en ananasringen om en om op een spies en gril deze totdat het vlees gaar is en een mooie korst heeft.
  5. Snijd het vlees in dunne reepjes en serveer op warme maïstortilla’s.
  6. Garneer met fijngesneden ui, verse koriander en een scheutje limoensap.

Churros

Deze zoete lekkernijen zijn een perfecte afsluiting van een Mexicaanse maaltijd. Churros zijn knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen, en worden vaak geserveerd met een rijke chocoladesaus.

Ingrediënten
  • 1 kopje water
  • 2 1/2 eetlepels suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 kopje bloem
  • Olie om te frituren
  • 1/2 kopje suiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 200 ml slagroom
  • 200 g pure chocolade, gehakt
Instructies
  1. Meng water, suiker, zout en olie in een pan en breng aan de kook.
  2. Voeg de bloem toe en roer krachtig tot een glad deeg ontstaat.
  3. Verhit de frituurolie in een grote pan.
  4. Schep het deeg in een spuitzak met een stervormige spuitmond en spuit stroken deeg direct in de hete olie.
  5. Bak de churros goudbruin en knapperig.
  6. Meng suiker en kaneel en rol de warme churros hierin.
  7. Voor de chocoladesaus: verwarm de slagroom en voeg de gehakte chocolade toe. Roer tot een gladde saus ontstaat.
  8. Serveer de churros warm met de chocoladesaus.

Enchiladas Verdes

Enchiladas Verdes zijn gevulde tortilla’s, overgoten met een smakelijke groene saus gemaakt van tomatillo’s en groene pepers. Dit gerecht is een echte smaakexplosie en een favoriet in de Mexicaanse keuken.

Ingrediënten
  • 12 maïstortilla’s
  • 2 kopjes geraspte kip (bijvoorbeeld van een gebraden kip)
  • 1/2 kopje geraspte kaas (queso fresco of cheddar)
  • 1/4 kopje gehakte ui
  • 1 kopje zure room
  • Verse koriander voor garnering
  • 10-12 tomatillo’s, gepeld en gewassen
  • 2-3 jalapeño pepers, ontpit en gehakt
  • 1 ui, gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kopje kippenbouillon
  • 1/2 kopje verse koriander
  • Zout naar smaak
Instructies
  1. Kook de tomatillo’s en jalapeño pepers in een pan met water tot ze zacht zijn. Giet af en zet opzij.
  2. Pureer de tomatillo’s, jalapeño pepers, ui, knoflook en koriander in een blender tot een gladde saus ontstaat.
  3. Verhit een beetje olie in een pan en voeg de saus toe. Kook gedurende 5-10 minuten, voeg de kippenbouillon toe en breng op smaak met zout.
  4. Verwarm de maïstortilla’s kort in een droge pan of in de magnetron om ze zacht te maken.
  5. Vul elke tortilla met geraspte kip en rol ze op. Plaats de gevulde tortilla’s in een ovenschaal.
  6. Giet de groene saus over de gevulde tortilla’s en bestrooi met geraspte kaas.
  7. Bak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten, of tot de kaas gesmolten en lichtbruin is.
  8. Serveer met gehakte ui, zure room en verse koriander.

Pozole Rojo

Pozole is een traditionele Mexicaanse soep en een van onze favoriete recepten. Het wordt gemaakt van hominy (gedroogde maïs) en vlees, meestal varkensvlees. Pozole Rojo krijgt zijn diepe rode kleur van gedroogde rode pepers en is een heerlijk verwarmend gerecht.

Ingrediënten
  • 1 kg varkensschouder, in stukken gesneden
  • 2 liter water
  • 2 blikjes hominy, uitgelekt en gespoeld
  • 3 gedroogde ancho pepers
  • 3 gedroogde guajillo pepers
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel oregano
  • Zout en peper naar smaak
  • Gehakte kool
  • Gesneden radijsjes
  • Gehakte ui
  • Verse koriander
  • Limoenpartjes
  • Avocado
  • Chilivlokken
Instructies
  1. Kook de stukken varkensschouder in een grote pan met water, samen met de in vieren gesneden ui en knoflook, gedurende ongeveer 1,5 uur of tot het vlees zacht is. Haal het vlees eruit, snijd het in kleinere stukjes en zet apart. Bewaar de bouillon.
  2. Verwijder de steeltjes en zaden van de gedroogde pepers. Week de pepers in heet water tot ze zacht zijn.
  3. Pureer de pepers met een beetje van het weekwater tot een gladde saus.
  4. Voeg de pepersaus toe aan de bouillon, samen met de hominy en oregano. Laat alles nog eens 30 minuten sudderen.
  5. Voeg het gesneden varkensvlees terug toe aan de soep en verwarm door.
  6. Serveer de pozole met een scala aan garnituren zoals gehakte kool, gesneden radijsjes, gehakte ui, verse koriander, limoenpartjes, avocado en chilivlokken.

Of je nu houdt van pittig, zoet, of hartig, deze Mexicaanse recepten brengen een stukje Mexico naar je keuken. Probeer de Mexicaanse recepten uit en laat je verrassen door de rijke en levendige smaken. Buen provecho!