Home » Blog » 10 keer soep met balletjes

10 keer soep met balletjes

Soep met balletjes is een veelzijdige en geliefde maaltijd die je op eindeloze manieren kunt variëren. Of je nu zin hebt in vlees, vis, vegetarisch of iets exotisch, er is altijd wel een recept dat bij je past. Hier zijn tien heerlijke soeprecepten met verschillende soorten balletjes, van klassiek tot verrassend.

Klassieke groentesoep met rundvleesballetjes


Een vertrouwde favoriet met een rijke groentesoep en malse rundvleesballetjes.

Ingrediënten
  • 200g rundergehakt1 ei
  • 50g paneermeel
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 liter runderbouillon
  • 2 wortels, in blokjes
  • 1 prei, in ringen
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • Peper en zout naar smaak

Instructies
  1. Meng het gehakt met het ei, paneermeel, knoflook, peper en zout. Draai er kleine balletjes van.
  2. Breng de bouillon aan de kook en voeg de groenten toe.
  3. Laat de groenten 10 minuten koken en voeg vervolgens de balletjes toe.
  4. Laat de soep nog 10 minuten sudderen totdat de balletjes gaar zijn.

Italiaanse tomatensoep met kalkoenballetjes


Een lichte en gezonde tomatensoep met malse kalkoenballetjes en een vleugje basilicum.

Ingrediënten
  • 200g kalkoengehakt
  • 1 ei
  • 50g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 liter tomatenbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Verse basilicum voor garnering
  • Olijfolie

Instructies
  1. Meng het kalkoengehakt met ei, Parmezaanse kaas, peper en zout. Draai er kleine balletjes van.
  2. Verhit olijfolie in een pan en bak de balletjes kort aan. Zet apart.
  3. Fruit de ui en knoflook in dezelfde pan. Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe en breng aan de kook.
  4. Voeg de balletjes toe en laat de soep 15 minuten sudderen. Garneer met verse basilicum.

Marokkaanse harira met lamsballetjes


Een smaakvolle en kruidige soep uit de Marokkaanse keuken, met lamsgehaktballetjes en kikkererwten. (Bron foto: IStock)

Instructies
  • 200g lamsgehakt
  • 1 ei
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 liter runderbouillon1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel harissa (optioneel)
  • Verse koriander voor garnering

Ingrediënten
  1. Meng het lamsgehakt met ei, komijn, korianderpoeder, peper en zout. Vorm balletjes en bak ze kort aan.
  2. Fruit de ui en knoflook in dezelfde pan. Voeg de tomatenblokjes, kikkererwten en bouillon toe.
  3. Voeg de lamsballetjes toe en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
  4. Garneer met verse koriander.

Thaise groene currysoep met kipballetjes


Een exotische en pittige Thaise soep met kipballetjes en groene curry. (Bron foto: Shutterstock)

Ingrediënten
  • 200g kipgehakt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel groene currypasta
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 rode chili, in ringetjes
  • 2 cm verse gember, geraspt
  • Sap van 1 limoen
  • Verse koriander en Thaise basilicum voor garnering

Instructies
  • Meng het kipgehakt met ei, vissaus en gember. Vorm balletjes en bak ze kort aan.
  • Breng de bouillon aan de kook met currypasta, kokosmelk en chili.
  • Voeg de balletjes toe en laat de soep 15 minuten sudderen.
  • Voeg limoensap toe en garneer met koriander en Thaise basilicum.

Vegetarische linzensoep met tofuballetjes


Een voedzame vegetarische soep met rode linzen en gekruide tofuballetjes.

Ingrediënten
  • 200g stevige tofu, uitgelekt en fijngeprakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel komijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 200g rode linzen
  • 1 wortel, in blokjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Olijfolie

Instructies
  1. Meng de tofu met paneermeel, knoflook, komijn, peper en zout. Vorm balletjes en bak ze kort aan in olijfolie.
  2. Fruit de ui en knoflook in dezelfde pan. Voeg de wortel, linzen en bouillon toe.
  3. Laat de soep 20 minuten koken en voeg dan de tofuballetjes toe.
  4. Laat de soep nog 10 minuten sudderen.

Zweedse köttbullar soep met champignons


Een romige soep met de bekende Zweedse gehaktballetjes en champignons.

Ingrediënten
  • 200g rundergehakt
  • 1 ei
  • 50g paneermeel
  • 200g champignons, in plakjes
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 200ml slagroom
  • Verse dille voor garnering
Instructies
  1. Meng het gehakt met ei, paneermeel en knoflook. Vorm balletjes en bak ze kort aan.
  2. Fruit de ui en voeg de champignons toe. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
  3. Voeg de balletjes toe en laat 20 minuten koken.
  4. Voeg de slagroom toe en garneer met verse dille.

Mexicaanse tortillasoep met zwarte bonenballetjes


Een hartige en pittige Mexicaanse soep met vegetarische balletjes van zwarte bonen en krokante tortillachips.

Ingrediënten
  • 200g zwarte bonen, gekookt en uitgelekt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 avocado, in blokjes
  • Tortillachips en verse koriander voor garnering

Instructies
  1. Meng de zwarte bonen met paneermeel, chilipoeder, knoflook, peper en zout. Vorm balletjes en bak ze kort aan.
  2. Fruit de ui en paprika in dezelfde pan. Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe en breng aan de kook.
  3. Voeg de zwarte bonenballetjes toe en laat de soep 15 minuten sudderen.
  4. Serveer met avocado, tortillachips en verse koriander.

Griekse avgolemono soep met kippenballetjes


Een traditionele Griekse citroensoep met rijst en malse kippenballetjes.

Ingrediënten
  • 200g kipgehakt
  • 1 ei
  • 50g paneermeel
  • 1 liter kippenbouillon
  • 100g rijst
  • 2 eieren
  • Sap van 2 citroenen
  • Verse peterselie voor garnering

Instructies
  1. Meng het kipgehakt met ei, paneermeel, peper en zout. Vorm balletjes en zet apart.
  2. Breng de bouillon aan de kook en voeg de rijst toe. Laat 10 minuten koken.
  3. Voeg de kippenballetjes toe en laat nog 10 minuten sudderen.
  4. Klop de eieren los met citroensap en voeg dit voorzichtig toe aan de soep, zonder dat het schift.
  5. Garneer met verse peterselie.

Indiase dhalsoep met groenteballetjes


Een hartverwarmende Indiase soep van linzen met kruidige groenteballetjes. (Bron foto: County Lifestyle and Leisure Magazine)

Ingrediënten
  • 200g gemengde groenten (wortel, bloemkool, spinazie), fijngehakt
  • 2 eetlepels kikkererwtenmeel
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 liter groentebouillon
  • 200g rode linzen
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel kurkuma
  • Verse koriander voor garnering

Instructies
  1. Meng de groenten met kikkererwtenmeel, garam masala, peper en zout. Vorm balletjes en bak ze kort aan.
  2. Fruit de ui en knoflook in dezelfde pan. Voeg de kurkuma, linzen en bouillon toe.
  3. Laat de soep 20 minuten koken en voeg dan de groenteballetjes toe.
  4. Laat de soep nog 10 minuten sudderen en garneer met verse koriander.

Chinese Wonton soep met garnalenballetjes


Een lichte en aromatische Chinese soep met zelfgemaakte garnalenballetjes. (Bron foto: IStock)

Ingrediënten
  • 200g garnalen, fijngehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 cm verse gember, geraspt
  • 1 liter kippenbouillon
  • 100g paksoi, in reepjes
  • 2 bosuitjes, fijngehakt
  • 1 wortel, in dunne plakjes
  • Verse koriander voor garnering

Instructies
  1. Meng de garnalen met sojasaus, knoflook en gember. Vorm kleine balletjes en zet apart.
  2. Breng de bouillon aan de kook en voeg de wortel en paksoi toe.
  3. Voeg de garnalenballetjes toe en laat 5-7 minuten koken, totdat ze gaar zijn.
  4. Garneer met bosui en koriander.

Met deze tien recepten kun je genieten van een breed scala aan smaken en texturen, of je nu zin hebt in vlees, vis, vegetarisch of iets exotisch. Deze soepen met balletjes bieden voor elk wat wils en zijn perfect voor een heerlijke, voedzame maaltijd. Eet smakelijk!