Home » Blog » Voedingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor huisdieren

Voedingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor huisdieren

Het is van vitaal belang om bewust te zijn van voedingsmiddelen die gevaarlijk kunnen zijn voor onze huisdieren. In geval van twijfel is het altijd het beste om je dierenarts te raadplegen voordat je je huisdier iets nieuws geeft.

Chocolade

Chocolade bevat theobromine en cafeïne, stoffen die voor mensen misschien onschadelijk zijn, maar voor honden en katten zeer giftig kunnen zijn. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartkloppingen, braken, diarree en zelfs in extreme gevallen tot de dood.

Uien en knoflook

Uien en knoflook bevatten stoffen die bloedarmoede bij huisdieren kunnen veroorzaken. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen deze ingrediënten ernstige schade aanrichten aan rode bloedcellen, wat kan resulteren in zwakte, braken, ademhalingsproblemen en andere gezondheidscomplicaties.

Druiven en rozijnen

Hoewel de precieze reden nog niet volledig begrepen is, zijn druiven en rozijnen bekend om ernstige nierproblemen te veroorzaken bij honden. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen leiden tot braken, lethargie, verminderde eetlust en in extreme gevallen nierfalen.

Avocado

De pit, schil en bladeren van avocado’s bevatten persine, wat problemen kan veroorzaken bij huisdieren. Hoewel de concentratie persine in het vruchtvlees meestal niet hoog genoeg is om schadelijk te zijn, is het veiliger om het helemaal te vermijden.

Xylitol

Dit zoetmiddel wordt vaak aangetroffen in kauwgom, snoep, tandpasta en sommige pindakaasproducten. Zelfs kleine hoeveelheden xylitol kunnen een dramatische daling van de bloedsuikerspiegel bij honden veroorzaken, met mogelijke leverfalen en zelfs de dood tot gevolg.

Cafeïne

Net als chocolade kan cafeïne bij huisdieren ernstige problemen veroorzaken, zoals overmatige opwinding, snelle hartslag, trillingen, braken en zelfs epileptische aanvallen.

Alcohol

Elke vorm van alcohol is giftig voor huisdieren. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen leiden tot braken, diarree, coördinatieproblemen, ademhalingsproblemen en in ernstige gevallen zelfs coma of overlijden.

Een goede regel om te onthouden is dat het beter is om veilig te zijn dan spijt te hebben. Het vermijden van deze gevaarlijke voedingsmiddelen is een eenvoudige maar belangrijke stap om ervoor te zorgen dat onze geliefde huisdieren lang, gezond en gelukkig blijven. Wist je overigens dat je in onze buurtwinkels ook gewoon voedingsmiddelen voor je huisdieren kan kopen, die zeker niet gevaarlijk zijn? Kom dus snel langs!