Citroen is een van de meest veelzijdige ingrediënten in de keuken en past perfect bij zowel vis- als vleesgerechten. De frisse, citrusachtige smaak voegt een extra laag toe aan alles, van delicate visfilets tot sappig vlees, en zorgt voor een mooie balans in gerechten. In dit artikel deel ik vijf heerlijke recepten waarin citroen een hoofdrol speelt, waarbij zowel vis als vlees op het menu staan. Deze recepten zijn ideaal voor wie van een gevarieerde maaltijd houdt en op zoek is naar een frisse twist.
Citroen-kip met knoflook en rozemarijn uit de oven
Een klassieke ovenschotel waarin de frisse smaak van citroen perfect samengaat met sappige kip, knoflook en geurige rozemarijn.
Ingrediënten
- 4 kippenbouten of kipfilets
- 2 citroenen, in partjes
- 4 teentjes knoflook, geplet
- 2 el olijfolie
- 2 takjes rozemarijn
- Zout en peper naar smaak
- 1 el boter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de kip in een ovenschaal en wrijf deze in met olijfolie, zout, peper en de geplette knoflook.
- Leg de citroenpartjes en rozemarijn rondom de kip. Voeg een klontje boter toe voor extra smaak.
- Rooster de kip 35-40 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is.
- Serveer de kip met de geroosterde citroenpartjes en verse rozemarijn als garnering.


Gegrilde zalm met citroen en dille
Een eenvoudig, maar verfijnd gerecht waarin zalm wordt gecombineerd met de klassieke smaken van citroen en verse dille. Perfect voor een lichte, gezonde maaltijd.
Ingrediënten
- 4 zalmfilets
- 2 citroenen (sap en rasp)
- 2 el olijfolie
- 1 bosje verse dille, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de grill of een grillpan voor.
- Meng in een kom het citroensap, de citroenrasp, olijfolie, knoflook, dille, zout en peper.
- Bestrijk de zalmfilets met dit mengsel en laat ze 10 minuten marineren.
- Grill de zalmfilets 3-4 minuten aan elke kant, afhankelijk van de dikte van de filets, tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn.
- Serveer de zalm met extra citroensap en een beetje verse dille als garnering.
Pasta met scampi’s, citroen en knoflook
Een snel en smaakvol pastagerecht met knoflookgarnalen en een frisse citroensaus. Deze lichte, mediterrane maaltijd is binnen 20 minuten klaar.
Ingrediënten
- 400 g spaghetti of linguine
- 400 g garnalen, gepeld en schoongemaakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 citroenen (sap en rasp)
- 1 el boter
- 2 el olijfolie
- Verse peterselie, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en bewaar een kopje van het kookvocht.
- Verhit olijfolie en boter in een grote koekenpan en bak de knoflook kort tot hij geurt.
- Voeg de garnalen toe en bak ze 2-3 minuten tot ze roze en gaar zijn.
- Roer het citroensap, de citroenrasp en wat van het kookvocht door de garnalen.
- Meng de gekookte pasta door de saus en breng op smaak met zout, peper en verse peterselie.


Lamsschenkels met citroen, tijm en honing
Een luxe en smaakvol gerecht waarbij lamsschenkels langzaam worden gestoofd met citroen, tijm en een vleugje honing. De citroen voegt een frisse smaak toe aan het rijke lamsvlees.
Ingrediënten
- 4 lamsschenkels
- 2 citroenen, in partjes
- 2 uien, in ringen
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el honing
- 2 el olijfolie
- 2 takjes tijm
- 300 ml kippen- of runderbouillon
- Zout en peper naar smaak.
Instructies
- Verhit olijfolie in een grote braadpan en bak de lamsschenkels rondom bruin. Haal uit de pan en zet apart.
- Fruit de uien en knoflook in dezelfde pan tot ze zacht zijn.
- Voeg de citroenpartjes, tijm en honing toe, en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook.
- Doe de lamsschenkels terug in de pan, dek af en laat 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen tot het vlees mals is.
- Serveer de lamsschenkels met de gestoofde citroenen en een scheutje van de saus.
Citroen-ricotta pancakes met blauwe bessen
Voor een luxueus ontbijt of brunch: luchtige pancakes met een vleugje citroen en romige ricotta. De frisse citroensmaak en de zoete blauwe bessen maken dit gerecht onweerstaanbaar.
Ingrediënten
- 250 g ricotta
- 2 eieren
- 1 citroen (sap en rasp)
- 150 g bloem
- 2 el suiker
- 1 tl bakpoeder
- 100 ml melk
- Verse blauwe bessen
- Poedersuiker of honing voor garnering
Instructies
- Meng de ricotta, eieren, citroensap en -rasp in een kom tot een glad mengsel.
- Voeg de bloem, suiker, bakpoeder en melk toe en roer tot een egaal beslag.
- Verhit een beetje boter in een koekenpan en schep hoopjes beslag in de pan om kleine pancakes te maken. Bak ze 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
- Serveer de pancakes met verse blauwe bessen, een beetje poedersuiker of honing en eventueel extra citroenrasp voor extra frisheid.

Citroen voegt een frisse, heldere smaak toe aan zowel vis- als vleesgerechten. Van sappige kip uit de oven tot luxe lamsschenkels en lichte pasta’s met garnalen, citroen is een veelzijdig ingrediënt dat elk gerecht naar een hoger niveau tilt. Probeer een van deze recepten uit en ontdek zelf hoe dit eenvoudige citrusfruit een ware smaakmaker kan zijn in jouw keuken!