Noedels zijn een universeel geliefd gerecht die in recepten in verschillende culturen over de hele wereld worden gebruikt. Van de lange, dunne Italiaanse spaghetti tot de korte, dikke Japanse udon-noedels, er is een noedelvariant voor elke smaak. In dit artikel delen we vijf verrukkelijke recepten met noedels, elk met zijn eigen unieke smaken en ingrediënten.
Italiaanse Spaghetti Aglio e Olio
Dit eenvoudige maar smaakvolle Italiaanse gerecht is perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd.
Ingrediënten
- 300 g spaghetti
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode peper, fijngehakt
- 4 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie, gehakt
- Parmezaanse kaas (optioneel)
Instructies
- Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en rode peper toe en bak ze kort tot ze geurig zijn.
- Voeg de gekookte spaghetti toe aan de pan en meng goed zodat de noedels bedekt zijn met de olie en knoflook.
- Breng op smaak met zout en peper en garneer met verse peterselie en eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas.
Thaise Pad Thai
Pad Thai is een klassiek Thais gerecht dat bekend staat om zijn pittige en hartige smaken.
Ingrediënten
- 200 g rijstnoedels
- 2 el tamarindesap
- 3 el vissaus
- 2 el palmsuiker (of bruine suiker)
- 2 el plantaardige olie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100 g stevige tofu, in blokjes gesneden
- 2 eieren, losgeklopt
- 100 g garnalen (optioneel)
- 100 g taugé
- 2 lente-uitjes, in ringen gesneden
- 50 g pinda’s, grof gehakt
- Verse koriander, gehakt
- Limoenpartjes, ter garnering
Instructies
- Week de rijstnoedels volgens de instructies op de verpakking.
- Meng het tamarindesap, vissaus en palmsuiker in een kom en zet opzij.
- Verhit de plantaardige olie in een grote pan of wok op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak tot het geurig is.
- Voeg de tofu toe en bak tot het goudbruin is. Voeg vervolgens de eieren toe en roer tot ze gaar zijn.
- Voeg de garnalen (indien gebruikt) toe en bak tot ze gaar zijn.
- Voeg de geweekte rijstnoedels toe aan de pan, gevolgd door het tamarindemengsel. Meng alles goed.
- Voeg de taugé en lente-uitjes toe en roerbak nog een paar minuten tot alles goed verwarmd is.
Japanse ramen
Ramen is een hartverwarmende Japanse noedelsoep, perfect voor koude dagen.
Ingrediënten
- 400 g ramen-noedels
- 1 liter kippenbouillon
- 2 el sojasaus
- 2 el mirin (Japanse zoete rijstwijn)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el gember, fijngehakt
- Gekookte eieren, in plakjes gesneden
- Gekookte en in plakjes gesneden varkensvlees (chashu) of gegrilde kip (optioneel)
- Wakame (gedroogd zeewier)
- Lente-uitjes, in ringen gesneden
- Geroosterde sesamzaadjes
Instructies
- Kook de ramen-noedels volgens de instructies op de verpakking. Spoel af onder koud water en zet opzij.
- Verhit de kippenbouillon in een grote pan. Voeg de sojasaus, mirin, knoflook en gember toe en laat sudderen.
- Verdeel de gekookte noedels over kommen. Giet de hete bouillon erover.
- Garneer met plakjes gekookt ei, varkensvlees of kip, wakame, lente-uitjes en geroosterde sesamzaadjes.
Vietnamese Pho
Pho is een traditionele Vietnamese noedelsoep met heerlijk aromatische kruiden.
Ingrediënten
- 200 g rijstvermicelli
- 1 liter runderbouillon
- 2 steranijs
- 2 kaneelstokjes
- 4 kruidnagels
- 1 el korianderzaad
- 1 el komijnzaad
- 1 ui, in plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Dun gesneden rundvlees (bijv. biefstuk of rosbief)
- Verse kruiden zoals munt, koriander en basilicum
- Taugé
- Limoenpartjes
Instructies
- Kook de rijstvermicelli volgens de instructies op de verpakking. Spoel af onder koud water en zet opzij.
- Verhit de runderbouillon in een grote pan. Voeg de steranijs, kaneelstokjes, kruidnagels, korianderzaad, komijnzaad, ui en knoflook toe. Laat sudderen.
- Verdeel de gekookte rijstvermicelli over kommen. Schik dun gesneden rundvlees er bovenop.
- Giet de hete bouillon over de noedels en het vlees.
- Serveer met verse kruiden, taugé en limoenpartjes.
Koreaanse Japchae
Japchae is een kleurrijk en smaakvol Koreaans gerecht op basis van zoete aardappelnoedels.
Ingrediënten
- 200 g zoete aardappelnoedels (japchae-noedels)
- 2 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 el suiker
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 ui, in dunne plakjes gesneden
- Een handvol spinazie
- Een handvol wortel, julienne gesneden
- Een handvol shiitake paddenstoelen, in plakjes gesneden
- Een handvol paprika, in dunne reepjes gesneden
- Geroosterde sesamzaadjes
Instructies
- Kook de zoete aardappelnoedels volgens de instructies op de verpakking. Spoel af onder koud water en zet opzij.
- Meng de sojasaus, sesamolie en suiker in een kom.
- Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak tot het geurig is.
- Voeg de ui, spinazie, wortel, shiitake paddenstoelen en paprika toe en roerbak tot ze gaar zijn.
- Voeg de gekookte noedels en het sojasausmengsel toe aan de pan. Meng alles goed en bak nog een paar minuten.
- Garneer met geroosterde sesamzaadjes.
Met deze vijf heerlijke recepten met noedels kun je een culinaire reis maken door verschillende culturen en smaken. Of je nu kiest voor de pittige Pad Thai uit Thailand of de hartverwarmende Pho uit Vietnam, noedels zullen altijd een bevredigende maaltijd bieden. Geniet ervan!