Home » Blog » Ontdek de lekkerste Spaanse gerechten
Spaanse gerechten

Ontdek de lekkerste Spaanse gerechten

Spanje, het land van passie, cultuur en vooral heerlijk eten. De Spaanse keuken staat wereldwijd bekend om haar smaakvolle gerechten, rijke tradities en verse ingrediënten. Laten we samen een culinaire reis maken door de diverse regio’s van Spanje en enkele van de meest iconische Spaanse gerechten ontdekken. Gerechten waar jij zelf van kunt genieten door ze zelf te maken uit ingrediënten uit onze buurtwinkels!

Paella: de koninklijke rijstschotel uit Valencia

We beginnen onze gastronomische reis in Valencia, waar de beroemde paella zijn oorsprong vindt. Deze hartige rijstschotel, bereid met saffraan, groenten, vlees of vis, belichaamt de zonnige smaken van de regio. Paella is een waar feestmaal en wordt vaak gedeeld met vrienden en familie rondom een gezellige tafel.

Tapas: kleine smaakexplosies uit Andalusië

Van Valencia reizen we naar het zuiden, naar het bruisende Andalusië. Hier worden tapas geserveerd, kleine hapjes die variëren van olijven en Manchego-kaas tot gegrilde inktvis en albondigas (Spaanse gehaktballetjes). Tapas deel je met familie, vrienden etc, waardoor diners een sociale en levendige ervaring worden.

Gazpacho: verfrissing uit het Zuiden

Wanneer de zomerhitte toeslaat, biedt de Andalusische gazpacho de perfecte verkoeling. Deze koude tomatensoep, verrijkt met komkommer, paprika, knoflook en olijfolie, is een gezonde en verfrissende lekkernij. Serveer het als voorgerecht of als lichte lunch op een warme dag.

Pulpo a la Gallega: inktvis op Galicische wijze

In het noordwesten van Spanje, in Galicië, wordt de liefde voor zeevruchten duidelijk in het gerecht “Pulpo a la Gallega”. Men serveert deze gekookte octopus met aardappelen, paprikapoeder en olijfolie. De eenvoud van de ingrediënten benadrukt de kwaliteit van de zeevruchten en maakt dit gerecht tot een ware lekkernij.

Crema Catalana: zoete afsluiter uit Catalonië

Een Spaanse maaltijd is niet compleet zonder een zoete afsluiter. In Catalonië verwennen ze hun smaakpapillen met Crema Catalana, een romige custard met een gekarameliseerd suikerlaagje. Het is vergelijkbaar met de Franse crème brûlée, maar met een vleugje citroen en kaneel voor die typisch Catalaanse twist.

De Spaanse keuken is een ware smaaksensatie, vol levendigheid en variatie. Van de rijke rijstgerechten in Valencia tot de pittige tapas in Andalusië en de verfijnde desserts in Catalonië, Spanje biedt een culinaire ervaring die de zintuigen prikkelt. Dus, neem de tijd om te genieten van deze heerlijke Spaanse gerechten en laat je smaakpapillen meenemen op een onvergetelijke reis door de smaken van Spanje. ¡Buen provecho!