Home » Blog » Koken uit de voorraadkast

Koken uit de voorraadkast

Iedereen kent het wel: je hebt geen tijd of zin om naar de supermarkt te gaan, maar toch wil je een smakelijke maaltijd op tafel zetten. Gelukkig kan je vaak meer koken met spullen uit je voorraadkast dan je denkt! Met een beetje creativiteit en een goed gevulde voorraadkast kun je heerlijke gerechten maken zonder dat je meteen naar de winkel hoeft te rennen. Hier zijn enkele inspirerende ideeën om te koken met wat je al in je voorraadkast hebt. (Bron omslagfoto

De magie van blikgroenten


Blikgroenten zijn vaak over het hoofd geziene redders in nood. Of je nu een blikje tomaten, maïs of kikkererwten hebt staan, deze ingrediënten kunnen de basis vormen van een verrassend smakelijk gerecht.

Receptidee

Maak een voedzame soep met wat je hebt. Fruit een uitje en knoflook in een beetje olie, voeg blikjes tomaat en kikkererwten toe, en breng op smaak met de kruiden die je voorhanden hebt. Laat het geheel pruttelen en serveer met een stuk brood voor een complete maaltijd.

Droge pasta en rijst


Bijna iedereen heeft wel een pak pasta of rijst in de kast staan. Deze producten vormen een geweldige basis voor talloze gerechten en combineren goed met allerlei andere ingrediënten.

Receptidee

Een snelle pasta puttanesca. Heb je een blikje ansjovis, olijven, kappertjes en een blik tomaten? Bak de ansjovis kort in olijfolie, voeg de tomaten, olijven en kappertjes toe, en meng met gekookte pasta. Een simpele, maar oh zo smaakvolle maaltijd.

Visconserven


Conserven met vis, zoals tonijn of sardines, zijn ideaal om in je voorraadkast te hebben. Ze zijn lang houdbaar en kunnen in tal van gerechten gebruikt worden.

Receptidee

Een tonijnsalade op z’n best. Meng tonijn uit blik met een restje mayonaise, kappertjes, gesneden augurk en een scheutje citroensap. Heerlijk op een boterham, maar ook lekker door een koude pastasalade.

Bakmixen en bloem


Als je wat bloem, bakmixen of zelfs pannenkoekenmix in huis hebt, kun je meer maken dan alleen gebak. Deze ingrediënten lenen zich uitstekend voor hartige toepassingen.

Receptidee

Hartige pannenkoeken met een twist. Maak een standaard pannenkoekenbeslag, maar voeg geraspte kaas en kruiden toe aan het beslag. Serveer met een simpele salade of een blikje doperwten voor een complete maaltijd.

Gedroogde peulvruchten


Gedroogde peulvruchten, zoals linzen, bonen en spliterwten, zijn goedkoop en voedzaam. Bovendien zijn ze lang houdbaar, wat ze tot een ideaal ingrediënt maakt om altijd in huis te hebben.

Receptidee

Stoofpot met linzen. Kook linzen samen met wat bouillon, wortelen, ui en eventueel een blikje tomatenpuree. Laat het geheel sudderen tot alles goed gaar is. Serveer met een stukje stokbrood of een simpele groene salade.

Houdbare melk en kokosmelk


Houdbare melk en kokosmelk zijn handig om in huis te hebben. Ze kunnen zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt worden om net dat beetje romigheid toe te voegen.

Receptidee

Snelle curry met kokosmelk. Fruit ui, knoflook en gember in een pan, voeg wat curry poeder en kokosmelk toe, en roer er vervolgens de groenten uit je voorraadkast doorheen. Laat het geheel pruttelen en serveer met rijst.

Kruiden en specerijen


Kruiden en specerijen zijn vaak het geheime wapen in de keuken. Met een paar goed gekozen kruiden kun je zelfs de meest eenvoudige ingrediënten omtoveren tot een smakelijke maaltijd.

Receptidee

Geroosterde kikkererwten met paprika en komijn. Meng kikkererwten uit blik met olijfolie, paprikapoeder, komijn en een snufje zout. Rooster ze in de oven tot ze knapperig zijn. Een heerlijke snack of een topping voor een salade.

Voorraadkast voor desserts


Zelfs voor desserts kun je met voorraadkast ingrediënten uit de voeten. Denk aan simpele ingrediënten zoals suiker, bloem, eieren, en boter of olie.

Receptidee

Mug cake met chocola. Meng een eetlepel bloem, suiker, cacao, een ei, een beetje olie en een scheutje melk in een mok. Zet de mok een minuut in de magnetron, en voilà! Een warme, kleverige cake, perfect voor een snelle zoete trek.

Je hoeft niet altijd een volle koelkast te hebben om een lekkere maaltijd te bereiden. Met een goed gevulde voorraadkast, een beetje creativiteit en wat basisingrediënten kun je heerlijke gerechten op tafel zetten. Koken uit de voorraadkast is niet alleen handig en kostenbesparend, maar het stimuleert ook je creativiteit in de keuken. Dus de volgende keer dat je denkt niets in huis te hebben, kijk nog eens goed rond – de mogelijkheden zijn eindeloos!