Puree kan een heerlijke basis zijn voor talloze gerechten. Hier zijn enkele heerlijke variaties op puree, gecombineerd met bijpassende vlees-, vis- of andere gerechten voor een complete maaltijd.
Savooipuree
De eerste van onze variaties op gewone puree is savooipuree. Deze is rijk en smaakvol, en past perfect bij een stevig hoofdgerecht. (Bron foto: Shutterstock – Lecker Studio)
Bijpassend gerecht: runderstoofpot
Ingrediënten
- 500 g runderstoofvlees, in blokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 2 wortelen, in plakjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 500 ml runderbouillon
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- Zout en peper naar smaak
Instructies
Bak het stoofvlees rondom bruin in een grote pan. Voeg de uien, wortelen en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de runderbouillon, laurierblad en tijm toe. Laat het geheel ongeveer 2 uur zachtjes sudderen tot het vlees gaar is. Breng op smaak met zout en peper en serveer met de savooipuree.
Bloemkoolpuree
De lichte en romige bloemkoolpuree past goed bij delicate visgerechten. (Bron foto: IStock)
Bijpassend gerecht: gebakken zalmfilet
Ingrediënten
- 4 zalmfilets
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Sap van 1 citroen
- 2 takjes dille, fijngehakt
Instructies
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bestrooi de zalmfilets met zout en peper en bak ze 3-4 minuten aan elke kant tot ze gaar zijn. Sprenkel citroensap over de vis en garneer met dille. Serveer met de bloemkoolpuree.
Wortelpuree
De zoete wortelpuree combineert goed met varkensvlees. (Bron foto: IStock)
Bijpassend gerecht: geroosterde varkenshaas
Ingrediënten
- 1 varkenshaas (ongeveer 500 g)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel rozemarijn, fijngehakt
- 1 theelepel tijm, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Wrijf de varkenshaas in met olijfolie, rozemarijn, tijm, knoflook, zout en peper. Leg het vlees in een ovenschaal en rooster ongeveer 25 minuten, of tot het vlees een kerntemperatuur van 70°C heeft bereikt. Laat het vlees 5 minuten rusten voor het aansnijden en serveer met de wortelpuree.
Pastinaakpuree
Deze puree is heerlijk met gevogelte, zoals kip.
Bijpassend gerecht: gebakken kipfilet
Ingrediënten
- 4 kipfilets
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
Ingrediënten
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bestrooi de kipfilets met paprikapoeder, zout en peper. Bak de kipfilets ongeveer 6-7 minuten aan elke kant, of tot ze gaar zijn. Serveer met de pastinaak-aardappelpuree.
Erwten-muntpuree
De frisse smaak van erwten-muntpuree past perfect bij lamsvlees. (Bron foto: Freepik)
Bijpassend gerecht: lamskoteletjes
Ingrediënten
- 8 lamskoteletjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel rozemarijn, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Instructies
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bestrooi de lamskoteletjes met rozemarijn, zout en peper. Bak de koteletjes 3-4 minuten aan elke kant, of tot ze de gewenste gaarheid hebben bereikt. Serveer met de erwten-muntpuree.
Pompoenpuree
Pompoenpuree is heerlijk met wildgerechten.
Bijpassend gerecht: hertenbiefstuk
Ingrediënten
- 4 hertenbiefstukken
- 2 eetlepels boter
- 2 takjes tijm
- 2 teentjes knoflook, geplet
- Zout en peper naar smaak
Instructies
Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de tijm en knoflook toe en bak kort mee. Bestrooi de hertenbiefstukken met zout en peper en bak ze ongeveer 3-4 minuten aan elke kant voor medium-rare. Laat de biefstukken 5 minuten rusten voor het serveren. Serveer met de pompoenpuree.
Met deze variaties op puree en combinaties kun je genieten van gevarieerde en smakelijke maaltijden met aardappelen als bijgerecht. Probeer ze allemaal uit en ontdek welke jouw favorieten zijn! Eet smakelijk!