Home » Blog » Heerlijke en gevarieerde recepten met eitjes

Heerlijke en gevarieerde recepten met eitjes

Eitjes zijn een van de meest veelzijdige ingrediënten die je in je keuken kunt vinden. Het kan op zoveel verschillende manieren worden bereid en verwerkt in gerechten, dat je er eindeloos mee kunt variëren. Of je nu op zoek bent naar een snel ontbijt, een voedzame lunch of een luxe diner, een eitje past altijd. In dit artikel delen we een paar heerlijke en gevarieerde recepten die eitjes bevatten.

Shakshuka


Shakshuka is een pittig en hartig gerecht uit het Midden-Oosten dat een van de meest perfecte recepten is voor een brunch met eitjes.

Ingrediënten
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 4 eieren
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander of peterselie voor garnering

Instructies
  • Verhit olie in een grote koekenpan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg de paprika toe en bak nog een paar minuten.
  • Roer de tomatenblokjes, tomatenpuree en specerijen erdoor en laat 10-15 minuten sudderen tot de saus iets ingedikt is.
  • Maak vier kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een ei.
  • Bedek de pan en laat de eieren 5-8 minuten pocheren, of tot ze gaar zijn naar wens.
  • Garneer met verse kruiden en serveer met knapperig brood.

Eggs Benedict

Eggs Benedict is een klassieke brunchgerecht dat indruk maakt, perfect voor speciale gelegenheden.

Ingrediënten voor de hollandaise saus
  • 3 eidooiers
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 kop gesmolten boter
  • Zout en peper naar smaak

Ingrediënten voor de Eggs Benedict
  • 4 eieren
  • 2 Engelse muffins, doormidden gesneden en geroosterd
  • 4 plakken Canadese bacon of ham
  • Optioneel: verse bieslook of peterselie voor garnering

Instructies
  • Voor de hollandaise saus: Klop de eidooiers en citroensap in een hittebestendige kom tot het mengsel dik en licht van kleur is. Zet de kom boven een pan met zacht kokend water (zorg dat de kom het water niet raakt) en klop langzaam de gesmolten boter erdoor tot de saus dik en romig is. Breng op smaak met zout en peper.
  • Pocheer de eieren: Breng een pan met water en een scheutje azijn aan de kook. Breek elk ei voorzichtig in een kleine kom en laat ze één voor één in het water glijden. Pocheer ze ongeveer 3-4 minuten, tot de eiwitten gestold zijn maar de dooiers nog vloeibaar.
  • Bak de Canadese bacon of ham in een pan tot ze warm en lichtbruin zijn.
  • Plaats op elk geroosterd muffinhelft een plak bacon of ham, gevolgd door een gepocheerd ei.
  • Lepel de hollandaise saus over de eieren en garneer met verse kruiden.

Mexicaanse bonenschotel met ei


Een hartige en voedzame schotel die perfect is voor het avondeten.

Ingrediënten
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 blik zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 4 eieren
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander en geraspte kaas voor garnering

Instructies
  • Verhit olie in een grote koekenpan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg de paprika toe en bak nog een paar minuten.
  • Roer de bonen, tomatenblokjes, komijn en chilipoeder erdoor en laat 10 minuten sudderen.
  • Maak vier kuiltjes in de bonenschotel en breek in elk kuiltje een ei.
  • Bedek de pan en laat de eieren 5-8 minuten pocheren, of tot ze gaar zijn naar wens.
  • Garneer met verse koriander en geraspte kaas en serveer met tortilla’s.

Klassieke Franse omelet


Een Franse omelet is zacht, romig en perfect voor een snel ontbijt of lunch.

Ingrediënten
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel melk
  • 1 eetlepel boter
  • Zout en peper naar smaak
  • Optionele vulling: geraspte kaas, fijngehakte kruiden, of ham

Instructies
  • Klop de eieren in een kom met de melk, zout en peper tot alles goed gemengd is.
  • Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Giet het eimengsel in de pan en laat het een paar seconden staan zonder te roeren.
  • Voeg eventueel de vulling toe en vouw de omelet dubbel

Vogelnestjes


Een leuk en verrassend gerecht dat zowel kinderen als volwassenen zal aanspreken.

Ingrediënten
  • 4 grote aardappelen, geraspt
  • 1 ei
  • 1/2 kop geraspte kaas
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 eieren (voor in de nestjes)
  • Optioneel: fijngehakte bieslook voor garnering

Instructies
  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een muffinvorm in.
  • Meng de geraspte aardappelen met het ei, kaas, zout en peper.
  • Druk het aardappelmengsel in de muffinvorm om nestjes te vormen.
  • Bak de nestjes 15 minuten in de oven.
  • Breek een ei in elk nestje en bak nog eens 10-15 minuten, of tot de eieren gestold zijn.
  • Garneer met fijngehakte bieslook en serveer warm.

Soto Ajam


Een traditionele Indonesische kippensoep met een heerlijke combinatie van smaken.

Ingrediënten
  • 2 kipfilets
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 stuk gember van 3 cm, geraspt
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 hardgekookte eieren, gehalveerd
  • 100 g rijstvermicelli
  • Tauge, fijngesneden lente-ui, en gebakken uitjes voor garnering
  • 1 limoen, in partjes

Instructies
  • Breng de kipfilets in een pan met water aan de kook en laat ze 15 minuten koken. Haal de kip eruit en trek met twee vorken uit elkaar.
  • Verhit olie in een grote pan en bak de knoflook, ui, gember, citroengras en laurierblaadjes tot geurig.
  • Voeg de kippenbouillon en gescheurde kip toe en laat 20 minuten sudderen.
  • Kook de rijstvermicelli volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de soep in kommen met de rijstvermicelli, halve eieren en garneer met tauge, lente-ui, gebakken uitjes en een partje limoen.

Met deze gevarieerde recepten die eitjes bevatten, kun je elke dag genieten van een heerlijk eitje, bereid op verschillende manieren. Smakelijk eten!