Pappardelle, die brede lintpasta, is een van de meest veelzijdige en geliefde pastasoorten in de Italiaanse keuken. Met zijn brede vorm en stevige textuur kan pappardelle perfect de rijkste sauzen en ingrediënten omarmen. Of je nu een vleesliefhebber bent of de voorkeur geeft aan vegetarische gerechten, pappardelle is de ideale basis voor een smakelijke maaltijd. In dit artikel delen we drie heerlijke pappardelle-recepten die eenvoudig te maken zijn en gegarandeerd indruk maken op je tafelgenoten.
Pappardelle met ragu alla Bolognese
Dit klassieke gerecht uit Bologna is perfect voor een gezellige avond en smaakt heerlijk met een glas rode wijn.
Ingrediënten
- 400 g pappardelle
- 300 g rundergehakt
- 300 g varkensgehakt
- 1 ui, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 wortelen, fijngehakt
- 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 150 ml rode wijn
- 400 g gepelde tomaten (blik)
- 2 el tomatenpuree
- 1 laurierblad
- 1 takje rozemarijn
- 100 ml volle melk
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en fruit de ui, knoflook, wortelen en bleekselderij tot ze zacht zijn.
- Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Blus af met de rode wijn en laat de alcohol verdampen.
- Voeg de gepelde tomaten, tomatenpuree, laurierblad en rozemarijn toe. Laat het geheel zachtjes sudderen op laag vuur voor ongeveer 1,5 tot 2 uur, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
- Roer de melk erdoor en laat nog eens 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook de pappardelle volgens de instructies op de verpakking al dente. Giet af en meng met de ragù.
- Serveer met een royale hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas.

Pappardelle met paddenstoelen en truffelolie
Dit luxueuze gerecht heeft een rijke, aardse smaak dankzij de combinatie van paddenstoelen en truffelolie. Perfect voor een verfijnde maaltijd. (Bron foto: Getty Images)
Ingrediënten
- 400 g pappardelle
- 300 g gemengde paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, shiitake, oesterzwammen)
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 200 ml room
- 50 ml witte wijn
- 2 el truffelolie
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 el boter
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie, fijngehakt
Instructies
- Kook de pappardelle volgens de aanwijzingen op de verpakking en bewaar een beetje kookvocht.
- Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de knoflook kort aan.
- Voeg de paddenstoelen toe en bak ze op hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Blus af met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.
- Voeg de room toe en laat de saus een beetje indikken. Breng op smaak met zout en peper.
- Giet de pappardelle af en meng met de paddenstoelensaus. Voeg een scheutje kookvocht toe om de saus wat losser te maken, indien nodig.
- Besprenkel de pasta met truffelolie en garneer met verse peterselie en geraspte Parmezaanse kaas.


Pappardelle met zalm, citroen en dille
Deze pappardelle met zalm, citroen en dille is een elegant en fris gerecht dat perfect past bij een lichte, zonnige lunch of diner. De combinatie van romige saus, verse zalm en de frisse smaak van citroen zorgt voor een geweldige balans.
Ingrediënten
- 400 g pappardelle
- 2 zalmfilets (ongeveer 300 g)
- 200 ml slagroom
- 1 citroen (sap en rasp)
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 bosje verse dille, fijngehakt
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Breng de zalmfilets op smaak met zout en peper. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de zalm aan beide kanten tot deze goudbruin en gaar is. Haal de zalm uit de pan, laat even rusten en trek dan in grove stukken.
- In dezelfde pan voeg je de knoflook toe en bak je deze kort aan tot hij geurig is.
- Voeg de slagroom toe, samen met het citroensap en de citroenrasp. Laat het geheel zachtjes pruttelen totdat de saus iets indikt.
- Kook ondertussen de pappardelle volgens de instructies al dente. Giet af en voeg de pasta toe aan de citroen-roomsaus.
- Voeg de zalmstukjes en fijngehakte dille toe aan de pan en meng voorzichtig zodat de zalm heel blijft.
- Serveer de pappardelle met geraspte Parmezaanse kaas en eventueel nog wat extra citroenrasp voor een frisse touch.
Met deze drie recepten laat je zien hoe veelzijdig pappardelle kan zijn. Of je nu zin hebt in een rijke vleesragù, een luxe paddenstoelensaus met truffel, of een frisse zalmpasta, er is altijd wel een pappardelle-gerecht dat bij je past. Buon appetito!