Home » Blog » Heerlijke recepten met gember

Heerlijke recepten met gember

Gember is een krachtig en aromatisch ingrediënt dat gerechten een pittige, lichtzoete en warme smaak geeft. Het wordt veel gebruikt in zowel Aziatische keukens als in Westerse gerechten, en past perfect bij zowel vlees als vis. In dit artikel deel ik vijf heerlijke recepten waarin gember centraal staat, met zowel vis- als vleesopties. Deze recepten laten zien hoe veelzijdig gember kan zijn en hoe het de smaken van verschillende soorten proteïnen versterkt.

Geroosterde kip met honing en gember


Deze geroosterde kip met een glanzende honing-gemberglazuur is een perfecte balans tussen zoet, pittig en hartig. Een heerlijk gerecht voor een doordeweekse maaltijd of een speciaal diner.

Ingrediënten
  • 4 kippenbouten
  • 2 el honing
  • 2 el verse gember, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 citroen (sap)
  • 2 el sojasaus
  • 1 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
Instructies
  • Verwarm de oven voor op 200°C.Meng in een kom de honing, geraspte gember, knoflook, citroensap, sojasaus en olijfolie.
  • Wrijf de kippenbouten in met dit mengsel en leg ze in een ovenschaal.
  • Rooster de kip 35-40 minuten in de oven, tot ze goudbruin en gaar zijn. Bedruip de kip halverwege met het achtergebleven glazuur voor extra smaak.
  • Serveer de kip met verse groenten en rijst voor een complete maaltijd.

Gebakken zalm met gember en limoen


Deze snel gebakken zalmfilets zijn vol van smaak door de combinatie van gember, knoflook en een scheutje limoen. Dit gerecht is licht, fris en perfect voor een gezonde maaltijd.

Ingrediënten
  • 4 zalmfilets
  • 1 el verse gember, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 limoen (sap en rasp)
  • 2 el sojasaus
  • 2 el olijfolie
  • 1 el honing
  • Verse koriander voor garnering
Instructies
  • Meng in een kom de gember, knoflook, limoensap, limoenrasp, sojasaus, olijfolie en honing.
  • Wrijf de zalmfilets in met dit mengsel en laat ze 10 minuten marineren.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilets 3-4 minuten aan elke kant, afhankelijk van de dikte, tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn.
  • Garneer met verse koriander en serveer met gestoomde groenten of quinoa.

Gember-rundvlees stir-fry


Deze snelle en pittige stir-fry combineert malse plakjes rundvlees met de verwarmende smaak van gember en knapperige groenten. Ideaal voor een snelle doordeweekse maaltijd.

Ingrediënten
  • 300 g biefstuk, in dunne plakjes
  • 2 el verse gember, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 200 g broccoli, in roosjes
  • 2 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el plantaardige olie
Instructies
  • Verhit de plantaardige olie in een wok of grote koekenpan en bak de plakjes biefstuk kort op hoog vuur, tot ze bruin zijn. Haal uit de pan en zet apart.
  • Voeg de gember en knoflook toe aan dezelfde pan en roerbak kort, tot het geurt.
  • Voeg de paprika en broccoli toe en bak 5-6 minuten, tot de groenten knapperig zijn.
  • Meng de sojasaus, oestersaus, sesamolie en rijstazijn in een kom en giet dit over de groenten.
  • Doe het rundvlees terug in de pan en roer goed door. Serveer direct met gestoomde rijst.

Geroosterde varkenshaas met gember-miso glazuur


Varkenshaas is een mager en sappig stukje vlees, en in combinatie met een gember-miso glazuur krijgt het een heerlijke umami-smaak met een pittige twist.

Ingrediënten
  • 2 varkenshaasjes
  • 2 el witte misopasta
  • 1 el verse gember, geraspt
  • 2 el honing
  • 1 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
Instructies
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een kom de misopasta, gember, honing, sojasaus, rijstazijn, olijfolie en knoflook.
  • Wrijf de varkenshaasjes in met het glazuur en leg ze in een ovenschaal.
  • Rooster de varkenshaasjes 20-25 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn, afhankelijk van de dikte.
  • Laat het vlees 5 minuten rusten voor het aansnijden en serveer met geroosterde groenten of een frisse salade.

Curry met gember, kokos & scampi’s


Een heerlijke, romige curry met kokosmelk en een pittige kick van verse gember. Deze curry is gevuld met sappige garnalen en veel groenten, en is perfect voor een smaakvolle maaltijd.

Ingrediënten
  • 400 g scampi’s, gepeld en schoongemaakt
  • 1 el verse gember, geraspt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 el rode currypasta
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 courgette, in plakjes
  • 1 el vissaus
  • 1 el limoensap
  • Verse koriander voor garnering
  • 2 el plantaardige olie
Instructies
  • Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui, knoflook en gember tot ze zacht zijn.
  • Voeg de currypasta toe en bak 1 minuut mee om de smaken vrij te laten komen.
  • Voeg de kokosmelk, vissaus en limoensap toe en breng het geheel aan de kook.
  • Doe de paprika en courgette in de pan en laat 5-7 minuten zachtjes sudderen.
  • Voeg de garnalen toe en kook ze in 3-4 minuten gaar. Garneer met verse koriander en serveer de curry met gestoomde rijst.

Gember is een ongelooflijk veelzijdig ingrediënt dat gerechten een warme, pittige smaak geeft. Of je nu kiest voor sappige kip, malse rundvleesplakjes of een romige garnalencurry, de toevoeging van gember zorgt voor die extra kick. Probeer een van deze gerechten uit en geniet van de heerlijke combinatie van gember met vlees of vis in je volgende maaltijd!