Rozemarijn is een veelzijdig, aromatisch kruid dat bekend staat om zijn scherpe, houtachtige geur en smaak. Het wordt vaak gebruikt in hartige gerechten zoals geroosterde aardappelen, vleesgerechten en brood, maar kan ook verrassend goed werken in zoetere creaties. In dit artikel delen we vijf verschillende recepten waarin rozemarijn de ster van de show is, van eenvoudige bijgerechten tot complete maaltijden.

Geroosterde aardappelen met rozemarijn en knoflook
Geroosterde aardappelen met rozemarijn zijn een klassiek bijgerecht dat bij vrijwel elke maaltijd past. De combinatie van knapperige aardappelen, geurige rozemarijn en knoflook is onweerstaanbaar.
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen, in partjes gesneden
- 3 el olijfolie
- 3 teentjes knoflook, ongepeld maar gekneusd
- 2 takjes verse rozemarijn (of 1 tl gedroogde rozemarijn)
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de aardappelpartjes met olijfolie, rozemarijn, knoflook, zout en peper in een kom.
- Spreid de aardappelen uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 35-40 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep halverwege om.
- Serveer als bijgerecht bij vlees, vis of een vegetarische maaltijd.
Geroosterde kippenboutjes met rozemarijn en citroen
Kippenbouten worden heerlijk mals en sappig wanneer ze geroosterd worden met rozemarijn en citroen. Dit eenvoudige gerecht is perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd of een etentje.
Ingrediënten
- 4 kippenbouten
- 2 el olijfolie
- 2 takjes rozemarijn, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Sap van 1 citroen
- 1 citroen, in schijfjes gesneden
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng olijfolie, gehakte rozemarijn, knoflook, citroensap, zout en peper. Wrijf de kippenbouten goed in met dit mengsel.
- Leg de kippenbouten in een ovenschaal en leg de citroenschijfjes eromheen.
- Rooster de kip 40-45 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Serveer met geroosterde groenten of een frisse salade.


Focaccia met rozemarijn en zeezout
Deze heerlijke focaccia is knapperig van buiten en zacht van binnen, met de volle smaak van rozemarijn en zeezout. Perfect om te serveren bij een soep of als onderdeel van een antipasti-plank.
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 1 zakje gedroogde gist (7 g)
- 300 ml lauwwarm water
- 3 el olijfolie + extra om te besprenkelen
- 2 takjes verse rozemarijn, naaldjes fijngehakt
- 1 tl zeezoutvlokken
Instructies
- Meng de bloem, gist en een snufje zout in een kom. Voeg het lauwwarme water en 3 el olijfolie toe en kneed tot een soepel deeg. Laat 1 uur rijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 220°C.Druk het deeg uit op een bakplaat en druk er met je vingers diepe kuiltjes in. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met de gehakte rozemarijn en zeezout.
- Bak de focaccia 20-25 minuten, tot hij goudbruin en knapperig is.
- Laat iets afkoelen voor het serveren.
Gekarameliseerde peren met rozemarijn en honing
Rozemarijn werkt verrassend goed in zoete gerechten, zoals in deze gekarameliseerde peren met honing en rozemarijn. Dit dessert is simpel, maar indrukwekkend en heerlijk met een bolletje vanille-ijs.
Ingrediënten
- 4 rijpe peren, gehalveerd en ontpit
- 2 el honing
- 2 takjes rozemarijn
- 25 g boter
- 1 el suiker
Instructies
- Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de peren toe, met de snijkant naar beneden, en bak ze 5-7 minuten tot ze goudbruin en zacht beginnen te worden.
- Bestrooi met suiker en voeg de honing en rozemarijn toe. Kook nog 2-3 minuten tot de peren beginnen te karamelliseren.
- Serveer de peren warm, eventueel met vanille-ijs of een klodder slagroom.

Rozemarijn is een veelzijdig kruid dat diepte en warmte toevoegt aan zowel hartige als zoete gerechten. Of je nu kiest voor klassieke recepten zoals lamsvlees en rozemarijn, of verrassendere opties zoals gekarameliseerde peren, dit kruid zorgt altijd voor een smaakvolle, geurige touch. Probeer deze recepten uit en laat je inspireren door de veelzijdigheid van rozemarijn in de keuken!