Home » Blog » Bruschetta’s maken: van klassiek tot creatief

Bruschetta’s maken: van klassiek tot creatief

Bruschetta’s zijn een heerlijk Italiaans voorgerecht dat wereldwijd geliefd is vanwege zijn eenvoud en veelzijdigheid én dat je gewoon eenvoudig zelf kan maken. Het begint allemaal met een sneetje geroosterd brood, ingewreven met knoflook en besprenkeld met olijfolie. Maar daar houdt de creativiteit niet op! Lees hier hoe je zelf heerlijke klassieke of juist creatieve bruschetta’s zelf kunt maken!

Klassieke bruschetta


De klassieke bruschetta, bekend als bruschetta al pomodoro, is een smaakvolle combinatie van tomaten, basilicum, en knoflook. Lees hier hoe je zelf snel en eenvoudig deze heerlijke klassieke bruschetta’s kunt maken.

Ingrediënten
  • 4 rijpe tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje verse basilicum
  • Extra vierge olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 stokbrood of ciabatta

Instructies
  • Snijd de tomaten in kleine blokjes en doe ze in een kom. Hak de basilicumblaadjes fijn en voeg ze toe aan de tomaten. Pel een teentje knoflook en hak het fijn, voeg het toe aan het tomatenmengsel. Besprenkel het mengsel met een royale hoeveelheid extra vierge olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Meng goed en laat even staan zodat de smaken zich kunnen vermengen.
  • Snijd het stokbrood of de ciabatta in sneetjes van ongeveer 1 cm dik. Rooster de sneetjes licht aan beide kanten op een grillpan of in de oven
  • Pel het tweede teentje knoflook en wrijf de warme geroosterde sneetjes brood ermee in voor extra smaak.
  • Lepel het tomatenmengsel over de geroosterde sneetjes brood.

Bruschetta met geitenkaas en honing


Ingrediënten
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 limoen (sap)
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • Chili vlokken naar smaak
  • Zout en peper
  • Vers brood naar keuze

Instructies
  • Prak de avocado’s in een kom en meng met limoensap, fijngesneden rode ui, chili vlokken, zout en peper.
  • Rooster het brood zoals in het klassieke recept.
  • Smeer het avocadomengsel op de geroosterde sneetjes en serveer direct.
  • Smeer het avocadomengsel op de geoosterde sneetjes en serveer direct.

Bruschetta met geroosterde paprika’s en feta


Ingrediënten
  • 2 rode paprika’s
  • 100g feta, verkruimeld
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Verse peterselie, gehakt
  • Extra vierge olijfolie
  • Vers brood naar keuze

Instructies
  • Rooster de paprika’s in de oven tot ze zwart geblakerd zijn. Doe ze in een kom en dek af met plasticfolie om te laten stomen. Verwijder daarna de schil en zaden en snijd in reepjes.
  • Meng de geroosterde paprika’s met fijngehakte knoflook en gehakte peterselie.
  • Rooster het brood zoals in het klassieke recept.
  • Beleg de sneetjes met het paprikamengsel en verkruimel de feta eroverheen. Besprenkel met olijfolie en serveer.

Bruschetta met paddenstoelen en tijm


Ingrediënten
  • 250g gemengde paddenstoelen, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Verse tijm
  • Boter en olijfolie
  • Zout en peper
  • Vers brood naar keuze

Instructies
  • Verhit boter en olijfolie in een pan en voeg de fijngehakte knoflook toe. Bak kort tot het begint te geuren.
  • Voeg de paddenstoelen en tijm toe en bak tot de paddenstoelen goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.
  • Rooster het brood zoals in het klassieke recept.
  • Beleg de sneetjes met de gebakken paddenstoelen en serveer direct.

Bruschetta met burrata, vijgen en balsamico-glazuur


Ingrediënten
  • 1 bol burrata
  • 4 verse vijgen, in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels balsamico-glazuur
  • Handvol rucola
  • Extra vierge olijfolie
  • Vers brood naar keuze

Instructies
  • Snijd het brood in sneetjes en rooster deze zoals beschreven in het klassieke recept.
  • Snijd de burrata voorzichtig doormidden zodat de romige binnenkant vrij komt. Leg een paar blaadjes rucola op elk sneetje geroosterd brood. Plaats hierop een schepje burrata en leg een paar plakjes verse vijg erbovenop.
  • Druppel wat balsamico-glazuur over de burrata en vijgen, en besprenkel met een beetje extra vierge olijfolie.

Bruschetta met gerookte zalm en citroen-roomkaas


Ingrediënten
  • 150g gerookte zalm, in dunne plakjes
  • 100g roomkaas
  • 1 eetlepel citroensap
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • Vers brood naar keuze

Instructies
  • Snijd het brood in sneetjes en rooster deze zoals in het klassieke recept.
  • Meng de roomkaas met het citroensap, de geraspte citroenschil en de fijngehakte dille tot een glad geheel.
  • Smeer een royale laag citroen-roomkaas op de geroosterde sneetjes brood. Leg een plakje gerookte zalm bovenop de roomkaas.
  • Garneer eventueel met een klein beetje extra dille en een paar druppels olijfolie of extra citroensap voor een frisse afwerking.

Met deze variaties kun je eindeloos experimenteren en heerlijke bruschetta’s maken. Bruschetta is niet alleen een heerlijk voorgerecht, maar ook een geweldige manier om seizoensgebonden ingrediënten te gebruiken en je creativiteit in de keuken te tonen. Buon appetito!