Home » Blog » Wat betekent Driekoningen en waarom eten we dan taart?
Driekoningen taart

Wat betekent Driekoningen en waarom eten we dan taart?

Een van de meest geliefde tradities in januari is het vieren van Driekoningen met een heerlijke taart. Driekoningen staat ook bekend als het Driekoningenfeest of Epifanie. Een intrigerend onderdeel van deze viering is de gewoonte om speciale taarten te bakken, vaak met een verrassing verborgen binnenin. Laten we eens dieper ingaan op het ontstaan van deze traditie van het bakken van Driekoningentaarten.

De christelijke traditie

Driekoningen, op 6 januari, markeert volgens de christelijke traditie de dag waarop de drie wijzen uit het oosten, ook bekend als de Drie Koningen of de Magiërs, bij de stal in Bethlehem aankwamen om Jezus Christus te aanbidden. Deze gebeurtenis staat bekend als Epifanie, wat ‘openbaring’ betekent en verwijst naar het moment waarop Jezus aan de wereld werd getoond als de Zoon van God.

Geen Driekoningen zonder taart

Een van de meest opvallende kenmerken van de typische taarten is de aanwezigheid van een verrassing binnenin, vaak in de vorm van een kleine figuur, boon, of een ander symbool. Dit object staat voor de baby Jezus of de wijzen en symboliseert hun zoektocht en het vinden van het goddelijke kind. Wist je dat in sommige culturen het vinden van de verrassing in de taart gezien wordt als een teken van geluk en voorspoed?

In verschillende landen maakt men Driekoningentaarten op verschillende manieren. Zo is dat in Frankrijk de ‘Galette des Rois’. Het is een boterachtige bladerdeegtaart gevuld met frangipane (een amandelvulling). In Spanje staat de “Roscon de Reyes” centraal, een ringvormige cake versierd met gekonfijt fruit en suiker. In België en Nederland is de Driekoningentaart soms een zachte broodachtige cake met rozijnen.

Ga voor een speelse en vrolijke sfeer

De traditie van het delen van deze taarten is ook een sociaal gebeuren. Familie en vrienden komen niet alleen op Driekoningen bijeen om de taart te eten. Ze doen dat ook om te genieten van elkaars gezelschap. Het aansnijden van de taart gebeurt vaak op een speciale manier: de jongste persoon in het gezelschap kruipt onder de tafel en wijst aan wie elk stuk taart krijgt. Dit creëert een speelse en vrolijke sfeer tijdens het feest.