Home » Blog » Vijf heerlijke recepten met tijm

Vijf heerlijke recepten met tijm

Tijm is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in recepten vanwege zijn subtiele, aardse smaak en aromatische geur. Het is bijzonder veelzijdig en past goed bij verschillende soorten vlees, groenten, soepen en zelfs in zoete gerechten. Of je nu verse of gedroogde tijm gebruikt, het kan elk gerecht naar een hoger niveau tillen. Hier zijn vijf verrassende recepten waarin tijm de hoofdrol speelt.

Geroosterde kip met citroen en tijm


Dit eenvoudige, maar smaakvolle gerecht combineert sappige geroosterde kip met de frisse smaak van citroen en het kruidige aroma van tijm. Een perfect comfort food-gerecht voor elk moment van het jaar.

Ingrediënten
  • 1 hele kip (ongeveer 1,5 kg)
  • 4 takjes verse tijm (of 1,5 tl gedroogde tijm)
  • 1 citroen, in kwarten
  • 4 teentjes knoflook, ongepeld
  • 3 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 190°C.Wrijf de kip in met olijfolie, zout, peper en tijm, zowel aan de buitenkant als onder de huid.
  2. Vul de holte van de kip met de citroenkwarten en knoflook.
  3. Plaats de kip in een braadslee en rooster 1 tot 1,5 uur, of tot de kip goudbruin en gaar is. Bedruip halverwege met het braadvocht.
  4. Serveer met geroosterde groenten of aardappelen.

Geroosterde groenten met tijm en balsamico


Geroosterde groenten krijgen een heerlijke smaakboost door de toevoeging van tijm en een scheutje balsamico-azijn. Dit bijgerecht is perfect voor bij vlees, vis of als onderdeel van een vegetarische maaltijd.

Ingrediënten
  • 2 wortelen, in stukken gesneden
  • 2 rode uien, in parten gesneden
  • 1 courgette, in plakjes gesneden
  • 1 rode paprika, in repen gesneden
  • 3 el olijfolie
  • 2 el balsamico-azijn
  • 2 takjes verse tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
  • Zout en peper naar smaak
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.Meng de groenten met olijfolie, balsamico-azijn, tijm, zout en peper in een kom.
  2. Spreid de groenten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 25-30 minuten, tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
  3. Serveer direct als bijgerecht of gebruik als topping voor een salade.

Risotto van tijm en knoflook


Deze romige risotto met de subtiele smaak van tijm en knoflook is een heerlijk troostrijk gerecht. Het kan op zichzelf worden gegeten of geserveerd worden als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.

Ingrediënten
  • 300 g risottorijst (zoals arborio)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 l groente- of kippenbouillon
  • 100 ml witte wijn
  • 2 el olijfolie
  • 1 el verse tijm, fijngehakt (of 1 tl gedroogde tijm)
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 25 g boter
  • Zout en peper naar smaak
Instructies
  1. Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook zachtjes tot ze glazig zijn.
  2. Voeg de risottorijst toe en bak 2-3 minuten mee, tot de rijst licht geroosterd is.
  3. Blus af met witte wijn en roer tot de wijn is opgenomen.
  4. Voeg vervolgens de bouillon in kleine hoeveelheden toe, en blijf roeren tot de rijst de bouillon heeft opgenomen. Dit proces duurt ongeveer 18-20 minuten.
  5. Roer de tijm, boter en Parmezaanse kaas door de risotto en breng op smaak met zout en peper. Serveer direct.

Gegrilde zalm met tijm en honing-citroenglazuur


Deze gegrilde zalm wordt op smaak gebracht met een heerlijke glazuur van honing en citroen, terwijl tijm zorgt voor een kruidige toets. Dit gerecht is snel en eenvoudig te bereiden en perfect voor een lichte maaltijd.

Ingrediënten
  • 4 zalmfilets
  • 3 el honing
  • Sap van 1 citroen
  • 2 takjes verse tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
Instructies
  1. Verwarm de grill voor.
  2. Meng de honing, citroensap, tijm, olijfolie, zout en peper in een kom.
  3. Leg de zalmfilets op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrijk ze royaal met het honing-citroenmengsel.
  4. Grill de zalm 8-10 minuten, of tot hij gaar is en licht gekarameliseerd aan de bovenkant.
  5. Serveer met gestoomde groenten of een frisse salade.

Citroencake met tijm


Tijm in een zoet gerecht? Jazeker! Deze luchtige citroencake met tijm is een verrassende en verfrissende traktatie. De aardse smaak van tijm combineert perfect met de frisse citroen, wat zorgt voor een heerlijke balans tussen zoet en kruidig.

Ingrediënten
  • 200 g bloem
  • 150 g suiker
  • 3 eieren
  • 150 g boter, gesmolten
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 1 el verse tijm, fijngehakt (of 1 tl gedroogde tijm)
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm in en bestuif met bloem.
  2. Klop de eieren en suiker licht en luchtig. Voeg de gesmolten boter, citroensap en -rasp toe, en meng goed.
  3. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven het mengsel, en vouw het voorzichtig door elkaar. Voeg de tijm toe en meng kort.
  4. Giet het beslag in de cakevorm en bak 35-40 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
  5. Laat de cake afkoelen en serveer eventueel met een laagje poedersuiker of een glazuur van citroensap en suiker.

Tijm is een fantastisch veelzijdig kruid dat in zowel hartige als zoete gerechten en recepten goed tot zijn recht komt. Van geroosterde kip en zalm tot een frisse citroencake, tijm voegt een subtiele, aardse smaak toe die elk gerecht een bijzondere touch geeft. Probeer deze recepten uit en ontdek de veelzijdigheid van tijm in jouw keuken!