Home » Blog » Ontdek de veelzijdigheid van boontjes met deze recepten
Boontjes

Ontdek de veelzijdigheid van boontjes met deze recepten

Boontjes zijn niet alleen voedzaam, maar ook veelzijdig en heerlijk in verschillende recepten. Of je nu kiest voor knapperige sperziebonen, romige bruine bonen of prinsessenbonen, er zijn talloze manieren om deze gezonde groente te bereiden. Hier zijn enkele recepten met boontjes om je op weg te helpen naar een smakelijk boontjesfestijn!

Stoofschotel van bruine bonen met tomaten en paprika


Ingrediënten
  • 400 g bruine bonen (uit blik, afgespoeld en uitgelekt)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander voor garnering

Instructies
  1. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de paprika toe en bak een paar minuten mee.
  3. Voeg de tomatenblokjes, paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper toe en laat sudderen gedurende 10-15 minuten.
  4. Voeg de bruine bonen toe en laat het geheel nog 5 minuten sudderen.
  5. Garneer met verse koriander voor het opdienen.

Pittige Thaise groene curry met sperziebonen


Ingrediënten
  • 400 g sperziebonen, gehalveerd
  • 200 g tofu, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels groene currypasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • Verse koriander voor garnering
  • Gekookte rijst, voor serveren

Instructies
  1. Verhit wat olie in een pan en bak de groene currypasta kort aan.
  2. Voeg de tofu toe en bak tot deze goudbruin is.
  3. Voeg de sperziebonen, rode paprika en kokosmelk toe en laat sudderen tot de bonen gaar zijn.
  4. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Garneer met verse koriander en serveer met gekookte rijst.

Gevulde kipfilets met sperziebonen en mozzarella


Ingrediënten
  • 4 kipfilets
  • 200 g sperziebonen, gekookt en gehalveerd
  • 200 g mozzarella, in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Paprikapoeder

Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd een inkeping in elke kipfilet en vul deze met sperziebonen en plakjes mozzarella.
  3. Bestrooi de kipfilets met zout, peper en paprikapoeder.
  4. Verhit de olijfolie in een ovenbestendige pan en bak de kipfilets aan beide kanten goudbruin.
  5. Bak de kipfilets ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze gaar zijn.

Chili con carne met bruine bonen


Ingrediënten
  • 500 g rundergehakt
  • 2 blikken bruine bonen (uitgelekt)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander voor garnering

Instructies
  1. Verhit wat olie in een grote pan en bak het gehakt tot het bruin is.
  2. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, paprika, chilipoeder, zout en peper toe. Laat sudderen gedurende 20-25 minuten.
  4. Voeg de bruine bonen toe en warm ze nog 5 minuten mee.
  5. Garneer met verse koriander voor het opdienen.

Gegrilde zalm met groene boontjes en citroenboter


Ingrediënten
  • 4 zalmmoten
  • 500 g groene boontjes, schoongemaakt
  • 4 eetlepels boter
  • Sap en zest van 1 citroen
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse dille voor garnering

Instructies
  1. Verwarm de grill voor op middelhoog vuur.
  2. Bestrooi de zalmmoten met zout en peper en grill ze tot ze gaar zijn, ongeveer 4-5 minuten per kant.
  3. Kook de groene boontjes in kokend water tot ze knapperig gaar zijn, ongeveer 4-5 minuten. Giet af en spoel af onder koud water.
  4. Smelt de boter in een pan en voeg het citroensap en de zest toe. Verhit kort.
  5. Serveer de gegrilde zalm met de groene boontjes en giet de citroenboter erover. Garneer met verse dille.

Biefstuk met knoflookboter en geroosterde sperziebonen


Ingrediënten
  • 2 biefstukken
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 eetlepels boter
  • 500 g sperziebonen, schoongemaakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Instructies
  1. Bestrooi de biefstukken met zout en peper. Verhit een grillpan of barbecue op hoog vuur.
  2. Bak de biefstukken naar gewenste gaarheid, ongeveer 3-4 minuten per kant voor medium-rare.
  3. Smelt ondertussen de boter in een pan en voeg de knoflook toe. Bak de knoflook tot deze goudbruin is.
  4. Verhit wat olijfolie in een andere pan en rooster de sperziebonen tot ze knapperig zijn.
  5. Serveer de biefstukken met de knoflookboter overgoten en de geroosterde sperziebonen aan de zijkant.

Of je nu kiest voor de knapperige versie met citroen en knoflook of de smaakvolle stoofpot met tomaten en kruiden, deze recepten laten zien hoe veelzijdig en heerlijk boontjes kunnen zijn. Probeer ze uit en laat je smaakpapillen verwennen door deze groene lekkernij!