Home » Blog » Lekkere en originele recepten met kalkoen

Lekkere en originele recepten met kalkoen

Kalkoen is een vaak onderschat ingrediënt dat veel meer te bieden heeft dan alleen de klassieke recepten rond de feestdagen. Het vlees is mager, smaakvol en veelzijdig, waardoor het perfect is voor een breed scala aan gerechten. Hier zijn enkele originele en heerlijke recepten met kalkoen die je zeker moet proberen.

Kalkoen in een romige tomaten-mascarponesaus


Ingrediënten
  • 4 kalkoenfilets
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 200 g mascarpone
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse basilicum voor garnering
Instructies
  1. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de kalkoenfilets toe en bak ze aan beide kanten goudbruin. Haal de filets uit de pan en zet apart.
  3. Voeg in dezelfde pan de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en geurig zijn.
  4. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het mengsel ongeveer 10 minuten sudderen.
  5. Roer de mascarpone door de saus en meng tot alles goed is gecombineerd.
  6. Breng de kalkoenfilets terug in de pan en laat ze nog 10 minuten zachtjes sudderen in de saus.
  7. Breng op smaak met zout en peper en garneer met verse basilicum. Serveer met pasta of een knapperige salade.

Gevulde kalkoenrolletjes met cranberry en geitenkaas


Ingrediënten
  • 4 kalkoenfilets, platgeslagen
  • 100 g zachte geitenkaas
  • 50 g gedroogde cranberry’s
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel gehakte walnoten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.Meng in een kom de geitenkaas, cranberry’s, honing en walnoten tot een smeuïge vulling.
  2. Leg de platgeslagen kalkoenfilets op een snijplank en verdeel de vulling gelijkmatig over de filets.
  3. Rol de filets strak op en zet vast met een cocktailprikker.
  4. Verhit de olijfolie in een ovenbestendige pan en bak de kalkoenrolletjes rondom goudbruin.
  5. Plaats de pan in de oven en bak de rolletjes nog 15-20 minuten, of tot de kalkoen volledig gaar is.
  6. Serveer de rolletjes in plakjes gesneden met een frisse groene salade of geroosterde groenten.

Kalkoen kebab met pittige yoghurtsaus


Ingrediënten
  • 500 g kalkoenfilet, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel harissa (of een andere pittige saus)
  • Verse munt voor garnering
Instructies
  1. Meng de olijfolie, citroensap, knoflook, paprikapoeder, komijn, zout en peper in een grote kom. Voeg de kalkoenblokjes toe en marineer ze minstens 30 minuten (of tot een nacht) in de koelkast.
  2. Rijg de gemarineerde kalkoenblokjes aan spiesjes en grill ze op een hete barbecue of in een grillpan, ongeveer 10-12 minuten, tot ze gaar en goudbruin zijn.
  3. Meng de Griekse yoghurt met de harissa voor de pittige yoghurtsaus. Breng op smaak met zout en peper.Serveer de kalkoen kebabs met de pittige yoghurtsaus en garneer met verse munt. Lekker met platbrood en een frisse salade.

Kalkoen Tikka Masala


Ingrediënten
  • 500 g kalkoenfilet, in blokjes gesneden
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 blik (400 ml) tomatenblokjes
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Verse koriander voor garnering
Instructies
  1. Meng in een kom de Griekse yoghurt met knoflook, gember, garam masala, kurkuma en paprikapoeder. Voeg de kalkoenblokjes toe en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui tot deze zacht is.
  3. Voeg de gemarineerde kalkoenblokjes toe en bak tot ze goudbruin zijn.
  4. Voeg de tomatenblokjes en kokosmelk toe, breng aan de kook en laat het geheel 20 minuten sudderen.
  5. Garneer met verse koriander en serveer met basmatirijst en naanbrood.

Kalkoen Piccata met citroen en kappertjes


Ingrediënten
  • 4 kalkoenfilets, dun gesneden
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • 100 ml kippenbouillon
  • 2 eetlepels kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie voor garnering
Instructies
  1. Kruid de kalkoenfilets met zout en peper en bestuif ze licht met bloem, waarbij je overtollige bloem eraf schudt.
  2. Verhit 2 eetlepels boter en de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  3. Bak de kalkoenfilets aan beide kanten goudbruin, ongeveer 3 minuten per kant. Haal ze uit de pan en zet apart.
  4. Voeg het citroensap, de kippenbouillon en kappertjes toe aan de pan. Breng aan de kook, schraap de bodem van de pan om alle smaak op te nemen.
  5. Laat de saus 5 minuten sudderen tot deze iets is ingedikt. Voeg de laatste eetlepel boter toe om de saus romig te maken.
  6. Leg de kalkoenfilets terug in de pan en laat ze nog 2 minuten sudderen, zodat ze de saus goed opnemen.
  7. Garneer met verse peterselie en serveer met pasta of aardappelpuree en een frisse groene salade.

Kalkoen is een veelzijdig ingrediënt dat je in staat stelt om te experimenteren met verschillende smaken en recepten. Of je nu kiest voor een romige saus, een gevulde rol, een zomerse kebab, of een kruidige tikka masala, deze recepten laten je zien hoe je kalkoen op een originele en smakelijke manier kunt bereiden. Probeer ze uit en geniet van de rijke smaken die kalkoen te bieden heeft!