Home » Blog » Heerlijke recepten voor fans van kabeljauw

Heerlijke recepten voor fans van kabeljauw

Kabeljauw is een populaire vis in de keuken vanwege zijn milde smaak, stevige textuur en veelzijdigheid. Deze vis kan in tal van gerechten gebruikt worden, van lichte, gezonde maaltijden tot rijke, hartige creaties. In dit artikel deel ik vijf verschillende recepten met kabeljauw, variërend van eenvoudige gebakken filets tot gerechten die perfect zijn voor een feestelijke avond.

Gebakken kabeljauw met citroen en kruidenboter


Dit eenvoudige gerecht laat de delicate smaak van kabeljauw schitteren. Door de vis te bakken met citroen en kruidenboter krijgt het een heerlijk frisse en rijke smaak. Perfect voor een snelle, lichte maaltijd. (Foto: Spar.be)

Ingrediënten
  • 4 kabeljauwfilets
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Sap van 1 citroen
  • 1 el verse peterselie, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
Instructies
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Kruid de kabeljauwfilets met zout en peper. Bak ze 3-4 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn en net gaar.
  • Voeg de boter en knoflook toe aan de pan en bak deze kort tot de knoflook begint te geuren.
  • Voeg het citroensap en de verse peterselie toe aan de boter en giet de saus over de gebakken kabeljauwfilets.
  • Serveer met verse groenten of een salade.

Kabeljauw in tomatensaus met olijven en kappertjes


Dit mediterrane gerecht met kabeljauw in een rijke tomatensaus is vol van smaak en gemakkelijk te bereiden. De olijven en kappertjes voegen een hartige, zoute twist toe die perfect samengaat met de zachte vis. (Foto: Food from Claudnine)

Ingrediënten
  • 4 kabeljauwfilets
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 50 g zwarte olijven, gehalveerd
  • 2 el kappertjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse basilicum, gehakt (voor garnering)
  • 4 kabeljauwfilets
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 50 g zwarte olijven, gehalveerd
  • 2 el kappertjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse basilicum, gehakt (voor garnering)
Instructies
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg de tomatenblokjes, oregano, olijven en kappertjes toe en breng de saus aan de kook. Laat 10 minuten sudderen.
  • Leg de kabeljauwfilets in de tomatensaus, dek af en laat nog 10-12 minuten zachtjes koken totdat de vis gaar is.
  • Breng op smaak met zout en peper en garneer met verse basilicum.
  • Serveer met rijst, pasta of vers brood.

Kabeljauwfilet met amandelkorst


Deze kabeljauwfilet met een knapperige amandelkorst is perfect voor een diner waarbij je indruk wilt maken. De noten voegen een rijke, knapperige textuur toe aan de delicate vis, terwijl de citroen de smaken in balans brengt. (Foto: Pinterest)

Ingrediënten
  • 4 kabeljauwfilets
  • 100 g amandelen, fijngehakt
  • 50 g paneermeel
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
Instructies
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een kom de fijngehakte amandelen, paneermeel, peterselie en een snufje zout en peper.
  • Dompel de kabeljauwfilets eerst in het losgeklopte ei en druk ze vervolgens in het amandelmengsel, zodat ze volledig bedekt zijn.
  • Leg de filets op de bakplaat, besprenkel met olijfolie en bak ze 12-15 minuten in de oven, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Besprenkel de vis met citroensap en serveer met een frisse salade of geroosterde groenten.

We hopen dat deze recepten met kabeljauw je hebben geïnspireerd om nieuwe smaken in de keuken te verkennen. Of je nu houdt van recepten voor lichte gerechten of van rijkere maaltijden, kabeljauw is een veelzijdige vis die zich aan al je wensen aanpast. Dus, ga aan de slag in de keuken en eet smakelijk!