Home » Blog » 5 heerlijke recepten met zoete aardappel

5 heerlijke recepten met zoete aardappel

De zoete aardappel is de laatste jaren enorm populair geworden, en dat is niet zonder reden. Deze veelzijdige knol zit boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten en kan op talloze manieren worden bereid. Of je nu houdt van hartige of zoete gerechten, er is altijd een plek voor de zoete aardappel op je bord. In dit artikel deel ik vijf heerlijke en gevarieerde recepten waarin de zoete aardappel de ster is.

Zoete aardappelsoep met kokosmelk en gember


Een romige, verwarmende soep die perfect is voor de koudere maanden.

Ingrediënten
  • 500 g zoete aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk verse gember (2 cm), geraspt
  • 400 ml kokosmelk
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander (optioneel)
Instructies
  • Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en gember tot de ui glazig is.
  • Voeg de blokjes zoete aardappel toe en bak 5 minuten mee.
  • Giet de groentebouillon en kokosmelk erbij en breng aan de kook. Laat de soep 15-20 minuten zachtjes koken tot de aardappels zacht zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met verse koriander als garnering.

Geroosterde zoete-aardappelfrieten


Een gezonder alternatief voor de klassieke frieten en net zo lekker!

Ingrediënten
  • 3 middelgrote zoete aardappelen, geschild en in frieten gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • Zout en peper naar smaak
Instructies
  • Verwarm de oven voor op 200°C.Meng de zoete aardappelfrieten met olijfolie, paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper.
  • Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier en zorg dat ze niet overlappen.
  • Bak de frieten 25-30 minuten in de oven, waarbij je ze halverwege omdraait. Ze moeten goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer als bijgerecht of snack met een lekkere dip, zoals aioli of hummus.

Gevulde zoete aardappel met gehakt


Dit heerlijke gerecht combineert de zoete smaak van geroosterde zoete aardappel met kruidig gehakt, zwarte bonen, en romige avocado.

Ingrediënten
  • 4 zoete aardappelen
  • 300 g rundergehakt
  • 1 blik (400 g) zwarte bonen
  • 1 avocado, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl komijn,
  • 1 tl paprikapoeder,
  • 1 tl chilipoeder
  • Sap van 1 limoen
  • Verse koriander (optioneel)
  • Olijfolie, zout, peper
  • Geraspte kaas of Griekse yoghurt (optioneel)
Instructies
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Prik de zoete aardappelen in en rooster ze 45-60 min.
  • Bak de ui en knoflook in olijfolie. Voeg gehakt en kruiden toe, rul het bruin. Voeg bonen toe en verwarm mee.
  • Snijd de aardappelen open en vul ze met het gehaktmengsel.
  • Top met avocado, limoensap, koriander en eventueel kaas of yoghurt.

Zoete aardappel- en quinoasalade


Een lichte, voedzame salade die perfect is voor de lunch of als bijgerecht.

Ingrediënten
  • 2 grote zoete aardappelen, geschild en in blokjes
  • 150 g quinoa
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 handje spinazie
  • 50 g feta, verkruimeld
  • 2 el olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • 1 tl honing
  • 1 tl mosterd
  • Zout en peper naar smaak
Instructies
  • Verwarm de oven voor op 200°C en rooster de blokjes zoete aardappel in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Kook ondertussen de quinoa volgens de instructies op de verpakking.
  • Meng in een grote kom de geroosterde zoete aardappel, gekookte quinoa, kikkererwten en spinazie.
  • Maak een dressing van olijfolie, citroensap, honing, mosterd, zout en peper. Giet deze over de salade en meng goed.
  • Garneer met feta en serveer op kamertemperatuur.

Brownies met zoete aardappel


Ja, je leest het goed! Zoete aardappelen zijn een geweldig ingrediënt voor gezonde brownies.

Ingrediënten
  • 1 grote zoete aardappel, gaar gekookt en gepureerd
  • 100 g amandelmeel
  • 50 g cacao
  • 2 eieren
  • 3 el honing of ahornsiroop
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • Optioneel: 50 g pure chocolade, in stukjes gehakt
Instructies
  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakvorm in.
  • Meng de gepureerde zoete aardappel met de eieren, honing en vanille-extract.
  • Voeg het amandelmeel, cacao, bakpoeder en zout toe. Meng tot een glad beslag.
  • Roer de gehakte pure chocolade door het beslag, als je een extra chocoladekick wilt.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies 25-30 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen voordat je ze in stukken snijdt.

Zoete aardappelen zijn ontzettend veelzijdig en kunnen op talloze manieren worden verwerkt in zowel hartige als zoete recepten. Of je nu kiest voor een verwarmende soep, knapperige frieten of verrassende brownies, je weet zeker dat je een gerecht op tafel zet dat niet alleen lekker, maar ook voedzaam is. Probeer een van deze recepten uit en laat je verrassen door de heerlijke smaak en textuur van deze superknol!