Spruitjes. Voor sommigen zijn ze een ware traktatie, terwijl anderen ze vermijden als de pest. Maar wat als ik je vertelde dat spruitjes niet alleen gezond zijn, maar ook ongelooflijk veelzijdig? Ja, je hebt het goed gehoord! Deze kleine groene kooltjes kunnen de ster van je volgende diner zijn. Hier zijn vijf verrukkelijke hoofdgerechten die spruitjes bevatten en zelfs de meest fervente spruitjeshaters kunnen bekoren.
Geroosterde spruitjes met balsamicoglazuur
Geroosterde spruitjes worden knapperig aan de buitenkant en heerlijk zacht aan de binnenkant. Het toevoegen van een zoetzure balsamico glazuur geeft een verrukkelijke smaakdimensie. (Bron foto: IStock)
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Halveer de spruitjes en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Besprenkel met olijfolie, zout en peper.
- Rooster gedurende 20-25 minuten, tot ze goudbruin zijn.
- Verwarm ondertussen balsamicoazijn en bruine suiker in een pan op laag vuur, tot de suiker is opgelost.
- Besprenkel de geroosterde spruitjes met het balsamico glazuur en serveer.
Romige spruitjes met pasta
Pasta is altijd een favoriet, en als je het combineert met romige spruitjes, krijg je een onweerstaanbaar gerecht. (Bron foto: IStock)
- Kook je favoriete pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de spruitjes in dunne plakjes en bak ze in een pan met knoflook en room tot ze zacht zijn.
- Voeg de gekookte pasta toe aan de pan en meng goed.
- Breng op smaak met zout, peper en geraspte Parmezaanse kaas.
- Garneer met verse peterselie en serveer direct.
Spruitjesstamppot met spekjes
Een klassieker met een twist! Deze spruitjesstamppot met spekjes is hartverwarmend en vol van smaak.
- Kook aardappelen en spruitjes samen tot ze zacht zijn.
- Bak ondertussen spekjes knapperig in een pan.
- Giet de aardappelen en spruitjes af en stamp ze fijn.
- Roer de gebakken spekjes erdoorheen en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
- Serveer met een klontje boter erbovenop en geniet ervan!
Curry met spruitjes
Voor een exotische draai aan spruitjes, probeer eens deze smaakvolle curry.
- Verhit olie in een pan en fruit fijngehakte ui, knoflook en gember.
- Voeg kerriepoeder, komijn, koriander en kurkuma toe en bak kort tot geurig.
- Voeg in plakjes gesneden spruitjes, blokjes aardappel en kokosmelk toe.
- Laat sudderen tot de groenten gaar zijn en de saus iets is ingedikt.
- Serveer met gekookte rijst en garneer met verse koriander.
Gegrilde spruitjes en kip
Een gezonde en smaakvolle maaltijd die perfect is voor een doordeweekse avond.
- Marineer kipfilets in een mengsel van olijfolie, citroensap, knoflook, tijm en rozemarijn.
- Halveer spruitjes en rijg ze afwisselend met de gemarineerde kip aan spiesjes.
- Gril de spiesjes op een hete barbecue of grillpan tot de kip gaar is en de spruitjes licht geschroeid zijn.
- Serveer met een frisse salade en geniet!
Of je nu een spruitjesliefhebber bent of niet, deze hoofdgerechten met spruitjes zullen je smaakpapillen zeker verrassen. Dus waar wacht je nog op? Duik in de verleidelijke wereld van spruitjes en ontdek nieuwe culinaire hoogstandjes!