Home » Blog » 10 heerlijke recepten met maïs

10 heerlijke recepten met maïs

Maïs, een veelzijdig ingrediënt dat zowel zoet als hartig gerechten kan verheffen. Of het nu vers van de kolf komt, ingeblikt is of als meel, maïs voegt een heerlijke zoete smaak en knapperige textuur toe aan tal van gerechten. Van salades tot soepen en van bijgerechten tot hoofdgerechten, hier zijn 10 verrukkelijke recepten die je kunt maken met maïs.

Gegrilde maïskolven met kruidenboter


Een klassieke zomerfavoriet! Gril verse maïskolven tot ze mooi geroosterd zijn en besmeer ze vervolgens met zelfgemaakte kruidenboter. Meng boter met gehakte verse kruiden zoals peterselie, bieslook en tijm, voeg wat knoflook toe en breng op smaak met zout en peper. Besprenkel de maïskolven royaal met de kruidenboter en serveer ze warm.

Maïssalade met zwarte bonen en avocado


Een kleurrijke en voedzame salade die perfect is als bijgerecht of lichte lunch. Meng maïs (uit blik of vers), zwarte bonen, gehakte avocado, tomaat, rode ui en verse koriander in een grote kom. Besprenkel met een dressing van limoensap, olijfolie, komijn en zout. Serveer gekoeld voor een verfrissende smaak.

Maïsbrood met jalapeños


Een pittige twist aan het klassieke maïsbrood. Meng maïsmeel, bloem, bakpoeder, zout, suiker, eieren, melk en gesneden jalapeños in een kom. Giet het beslag in een ingevette bakvorm en bak tot het goudbruin en gaar is. Serveer warm met een klodder boter.

Quesadilla’s met maïs en paprika


Een eenvoudig en snel gerecht dat altijd een hit is. Beleg bloemtortilla’s met geraspte kaas, maïs, gehakte rode paprika en eventueel wat gehakte jalapeños voor extra pit. Vouw de tortilla’s dubbel en bak ze in een droge koekenpan tot de kaas gesmolten is en de tortilla’s knapperig zijn. Snijd in partjes en serveer met guacamole en zure room.

Fritters van maïs en courgette


Een smakelijk vegetarisch gerecht dat zowel als bijgerecht of als hoofdgerecht kan dienen. Rasp maïskolven en courgettes en meng ze met bloem, eieren, gehakte lente-ui, knoflookpoeder, zout en peper. Vorm het mengsel tot kleine koekjes en bak ze in een beetje olie tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer met een frisse yoghurtsaus.

Maïs chowder


Een rijke en romige maïn chowder die perfect is voor een stevige maaltijd. Bak spekjes, ui en selderij in een grote pan, voeg dan aardappelblokjes, maïs, groentebouillon en room toe. Laat het sudderen tot de aardappelen gaar zijn en de soep lekker dik is. Breng op smaak met zout, peper en verse kruiden zoals peterselie en bieslook.

Bruschetta van maïs en feta


Een verrukkelijke twist aan de klassieke bruschetta. Gril sneetjes stevig brood en besmeer ze met een mengsel van verkruimelde feta, maïs, gehakte cherrytomaatjes, verse basilicum en een scheutje olijfolie. Bestrooi met zout en peper en serveer als een heerlijk voorgerecht of als onderdeel van een tapasplank.

Maïspudding


Een heerlijk zoet dessert dat een perfecte afsluiting vormt van elke maaltijd. Meng maïsmeel, suiker, melk, eieren, vanille-extract en een snufje zout in een kom. Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal en bak tot de pudding stevig is en goudbruin aan de bovenkant. Serveer warm of koud, eventueel met een lepel slagroom erbij voor wat extra verwennerij.

Quiche met maïs en spinazie


Een heerlijke en voedzame quiche die perfect is voor brunch, lunch of zelfs diner. Meng maïskorrels (vers of uit blik), gehakte spinazie, verkruimelde feta, gehakte lente-ui en een snufje nootmuskaat in een kom. Klop in een aparte kom eieren en room samen en giet dit mengsel over de maïs en spinazie. Giet het geheel in een voorbereide taartvorm met bladerdeeg en bak tot de vulling stevig is en de korst goudbruin is.

Quiche

Of je nu een liefhebber bent van hartige gerechten of juist van zoete lekkernijen, deze 10 recepten bieden voor elk wat wils als het om maïs gaat. Dus ga aan de slag in de keuken en geniet van al de heerlijke recepten die maïs te bieden heeft!