Home » Blog » Zelfgemaakte cinnamon buns

Zelfgemaakte cinnamon buns

Cinnamon buns, ook wel bekend als kaneelrollen, zijn een heerlijke lekkernij die perfect zijn voor ontbijt, brunch of als tussendoortje. Het maken van je eigen cinnamon buns is niet alleen een leuke activiteit, maar het resultaat is ook onweerstaanbaar. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het proces van het maken van deze zoete traktatie.

Wat heb je nodig?


Ingrediënten

Deeg
  • 500 g bloem
  • 75 g suiker
  • 1 zakje (7 g) droge gist
  • 1 tl zout
  • 240 ml melk
  • 75 g boter (gesmolten)
  • 2 eieren
Vulling
  • 100 g bruine suiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 50 g boter (op kamertemperatuur)
Glazuur
  • 100 g poedersuiker
  • 2 eetlepels melk
  • 1 tl vanille-extract

Voorbereiding van het deeg


Laat het deeg rijzen. Plaats het deeg in een ingevette kom, dek het af met een schone keukenhanddoek en laat het ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume verdubbeld is.

Meng de droge ingrediënten. In een grote kom, meng de bloem, suiker, gist en zout.

Voeg de natte ingrediënten toe. Verwarm de melk tot deze lauw is (niet heet!) en voeg dit toe aan de droge ingrediënten samen met de gesmolten boter en de eieren. Meng alles goed door tot je een plakkerig deeg krijgt.

Kneed het deeg. Bestuif je werkblad met wat bloem en kneed het deeg ongeveer 5-10 minuten totdat het soepel en elastisch is. Je kunt ook een standmixer met een kneedhaak gebruiken.

Maak de vulling


Bereid de boter voor. Zorg dat je boter op kamertemperatuur is, zodat je deze gemakkelijk kunt smeren.

Meng de vulling. Meng in een kom de bruine suiker en kaneel. Zorg ervoor dat het goed gemengd is.

Vorm de cinnamon buns


Snijd de rollen. Snijd de rol in 12 gelijke stukken. Plaats deze met de gesneden kant naar boven in een ingevette bakvorm.

Rol het deeg uit. Nadat het deeg gerezen is, druk je het plat op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 40×50 cm.

Smeer de boter. Smeer de op kamertemperatuur zijnde boter gelijkmatig over het deeg.

Voeg de vulling toe. Strooi het suiker-kaneelmengsel gelijkmatig over de gesmeerde boter.

Rol het deeg op. Begin aan de lange kant van de rechthoek en rol het deeg strak op tot een lange cilinder.

Laat de buns rijzen


Laat de gesneden cinnamon buns nog eens 30 minuten rijzen. Ze moeten weer in omvang toenemen.

Bakken


Bak de buns: Bak de cinnamon buns 25-30 minuten, tot ze goudbruin zijn. Ze moeten een lichte en luchtige textuur hebben.

Verwarm de oven voor: Verwarm de oven voor op 180°C (350°F).

Maak het glazuur


Meng in een kleine kom de poedersuiker, melk en vanille-extract tot een glad glazuur. Voeg meer melk of poedersuiker toe voor de gewenste consistentie.

Serveer


Laat de cinnamon buns iets afkoelen en drizzle het glazuur eroverheen voordat je ze serveert. Geniet van je zelfgemaakte cinnamon buns met een kopje koffie of thee!

Tips voor perfecte cinnamon buns


Bewaren. Je kunt de buns in een luchtdichte container bewaren. Ze blijven een paar dagen goed, of je kunt ze invriezen voor later gebruik.

Gebruik goede ingrediënten. Kwaliteit maakt een groot verschil, vooral bij de boter en kruiden.

Experimenteer met smaken. Voeg noten, rozijnen of een beetje citroenschil toe voor een verrassende twist.

Zelfgemaakte cinnamon buns zijn een waar genot en het proces is de moeite waard. Of je ze nu voor jezelf maakt of om te delen, deze zachte, zoete en kruidige rollen zullen zeker indruk maken!